Барселона се класира за 8-и път поред на 1/4-финал в Шампионската лига, след  като победи само с 1:0 в реванша Манчестър Сити. Иван Ракитич отбеляза важния гол. 

Каталунците можеха да спечелят много по-убедително, тъй като създадоха много положения, удариха 2 греди, а и Джо Харт се отчете с няколко фантастични спасявания. 

Английският тим имаше някои положения, макар и да отстъпваше като цяло в мача. Петнайсетина минути преди края обаче Серхио Агуеро пропусна дузпа, която ако бе вкарал, нещата щяха да станат интересни. 


В състава на домакините нямаше изненада. Марк-Андре тер Стеген отново бе предпочетен в надпреварата и застана на вратата. Хавиер Масчерано пък бе пратен пред защитата, като Пике и Матьо си партнираха в центъра на отбраната. 

За Манчестър Сити очаквано Александър Коларов се появи сред титулярите на мястото на наказания Гаел Клиши. Мартин Демикелис бе партньор на Венсан Компани. Милнър, Туре и Фернанди оформиха триото в средата на терена, а само Серхио Агуеро бе чист нападател. 

Началото бе спокойно, като изглеждаше, че Сити владее повече топката, а Барса ще разчита на контри. В 5-ата минута Неймар проби добре отдясно, но пасът му към съотборник бе неточен. 

Секунди след това домакините бяха на сантиметри от гола. Дани Алвес се промъкна зад гърба на Компани и му отне, след което подаде на свободния Неймар. Бразилецът стреля в близкия, топката се отби от гредата, а след това мина успоредно на голлинията преди да излезе в аут. 

Постепенно каталунците овладяха инициативата. В 11-ата минута хубава комбинация завърши с двойно подаване между Иниеста и Меси, като аржентинецът стреля по отляво по диагонала, но Джо Харт спаси. 

Сити отговори с хубаво извеждащо подаване към Яя Туре, който навлезе в наказателното поле, а след това върна към Джеймс Милнър, който в последния момент бе изпреварен от защитник и не успя да стреля добре, след което Тер Стеген улови. 

В 16-ата минута Меси стреля опасно от свободен удар, но прати топката малко над вратата. Малко по-късно Коларов накара вратаря на Барса да спасява острия му удар. Като цяло темпото бе много високо и топката не се задържаше в средата на терена. 

В 27-ата минута Меси бе фаулиран на отлична позиция пред наказателното поле, но отново прати топката малко над вратата при свободния удар. Като цяло обаче Барса започна да владее повече топката и да контролира двубоя. 

В 31-ата минута логичното се случи. Меси получи вдясно и напредна, като играчите на Сити не го атакуваха. След това аржентинецът подаде отлично вляво към включилия се Иван Ракитич, като хърватинът овладя на гърди, след което прехвърли излезлия напред Харт и откри резултата. 

Това изнерви гостите и в 36-ата минута Самир Насри изрита брутално отзад Неймар, като топката бе на поне метър от него. Играчите на Барса скочиха, но съдията показа само жълт картон на французина. 

До почивката като по чудо не падна нов гол. Първо в 40-ата минута Меси комбинира с Неймар вляво, който върна пред вратата, където Суарес бе изпреварен в последния момент. Малко след това уругваецът бе изведен на чиста позиция, пусна топката покрай Харт, но тя срещна отново гредата. 

На почивката Мануел Пелегрини пусна в игра Хесус Навас, но не бе изминала и минута, когато Иниеста стреля опасно от въздуха, но Харт се справи. Две минути след това Меси даде поредния си страхотен пас отдясно наляво, като изведе Алба сам срещу вратаря, но защитникът не успя да преодолее Харт. Секунди след това шут на аржентинеца бе избит от английския национал. 

В 56-ата минута Тер Стеген реши да върне интригата, след като напусна вратата си стигна до страничната линия, където обаче Агуеро му отне и веднага центрира, но защитниците на Барса се върнаха и ликвидираха опасността. Германецът се реваншира секунди след това, спасявайки удар на Коларов. 

В 63-ата минута Меси даде поредното отлично подаване, като този път изведе Суарес, който от чиста позиция стреля встрани от вратата. Ситуациите продължаваха една след друга. 

В 64-ата минута първо Навас проби и стигна до аутлинията, след което обаче върна лошо назас и не се стигна до удар. При получилото се разбъркване Барса овладя и топката веднага бе пратена напред към Неймар. Той пусна прекрасно вдясно към спринтиращия Меси, който опита да заобиколи Харт, но вратарят се хвърли и изби в тялото му. 

Последва много опасен удар на Яя Туре, но и той не попадна в целта. В 71-ата минута Алба все пак вкара втори гол за своите, но той правилно бе отменен заради засада. 

В 76-ата минута поредната прекрасна комбинация завърши с извеждащ пас към Неймар, но Харт за пореден път разочарова домакините с блестящо спасяване. Секунди след това Сити получи страхотен шанс да изравни. 

Агуеро навлезе отдясно в наказателното поле, като до него бе Масчерано, а Пике протегна крака си, но не успя да играе с топката. Може би минимален контакт имаше, но аржентинецът падна доста артистично. Реферът обаче отсъди дузпа. Агуеро изпълни слабо, като стреля твърде близо до средата на вратата и Тер Стеген изби, а след това защитник изчисти. 

Последваха още пропуски на Барса, като най-фрапантният бе в 89-ата минута. Тогава при контра четирима на двама, Неймар бе изведен вляво на наказателното поле, стигна до аутлинията и върна към Меси. Първоначално Харт бе елиминиран, а аржентинецът се обърна отлично и изглеждаше, че от 5-6 метра няма как да пропусне. Вратарят обаче възстанови позицията си и спаси шута на Лео. 

В 92-ата минута Неймар също излезе сам срещу Харт, но вратарят спаси. В крайна сметка обаче логично радостта бе за Барса. 

 

Барселона - Манчестър Сити    1:0

1:0    Ракитич    31

 

Барселона: Тер Стеген, Дани Алвес (91 Адриано), Пике, Матьо, Алба, Масчерани, Ракитич (84 Рафиня), Иниеста, Меси, Неймар, Суарес

Манчестър Сити: Харт, Саня, Компани, Демикелис, Коларов, Фернандиньо, Милнър (87 Лампард), Туре (72 Бони), Насри (46 Навас), Силва, Агуеро