Барселона не допусна грешка и след 2:0 в градското дерби срещу Еспаньол си гарантира, че ще запази аванса си от 2 точки на върха пред Реал Мадрид, който играе утре срещу Селта. Тимът на Луис Енрике има 81 точки, 5 кръга преди края на сезона.  

Головете паднаха още през първата част, като попадението на Меси бе под №400 в кариерата му. В началото на второто полувреме Жорди Алба бе изгонен, но въпреки това гостите запазиха преднината си и постигнаха 7-а поредна победа в градското дерби. 

Успехът бе 14-и в последните 15 мача за Барса във всички турнири, докато поражението не е фатално за Еспаньол, който остава в средата на класирането със своите 42 точки. 


Барселона започна уверено мача, а още в 3-ата минута каталунците създадоха опасно положение. Неймар получи страхотен пас, но ударът му бе отразен от Кико Касия. След това и Суарес пропусна. 

Бразилецът обаче се поправи в 17-ата минута, когато вкара. Жорди Алба напредна от ляво, навлезе в наказателното поле, пусна успореден на голлнията пас, а Неймар засече топката във вратата. Така той се разписа отново, след като в средата на седмицата осигури триумфа срещу ПСЖ. 

При следващата по-опасна атака Барса вакара и втори гол, който се оказа и исторически за автора му. Лионел Меси засече по прекрасен начин центриране на Луис Суарес от дясно към далечната греда и така отбеляза своя гол номер 400 с екипа на каталунците във всички турнири – 2:0. 

При попадението обаче останаха съмнения за това, че асистентът на Меси в ситуацията - Суарес бе в засада, а след това четирикратният носител на Златната топка вкара.

Вторите 45 минути не започнаха по мечтания начин за Барселона. Жорди Алба получи жълт картон за грубо нарушение, което извърши в 54-ата минута, а в следващата минута извърши ново нарушение, след което реагира бурно недоволен от рефера, който го изгони. 

Малко след това възможност се разкри пред Лионел Меси, но той не успя да я оползотвори. До края на мача темпото спадна, а възпитанициите на Луис Енрике контролираха събитията по терена, като нови попадения не паднаха, но и домакините не успяха да направят нищо сериозно.
 
В края трябва да се отбележи, че в игра за Барселона се появи Шави Ернандес, който по този начин записа своя мач №500 в испанската лига. 

Еспаньол – Барселона    0:2

0:1    Неймар    17
0:2    Меси    25

Еспаньол: Касия, Арбия, Алваро, Морено, Дуарте, Лукас, Каняс, Абрахам (61 Салва Севия), Виктор (74 Монтанес), Серхио Гарсия, Кайседо (70 Стуани)
Барселона: Браво, Дани Алвес, Пике, Масчерано, Алба, Бускетс, Иниеста (87 Шави), Рафиня (65 Матьо), Меси, Неймар, Суарес (80 Ракитич)