Капитанът на Барселона Шави е на мнение, че гръмката победа с 5:0 над Реал Мадрид на Жозе Моуриньо в края на 2010 година е най-добрият мач, който е играл с екипа на "блаугранас".

"Връхната точка, мачът на мачовете, беше победата ни с 5:0 над Реал Мадрид. Нищо не може да се сравни с това. Даже победата ни с 6:2 в Мадрид, макар това да беше изумително представяне от наша страна", каза Шави пред "Ел Периодико".

"Какъв футбол само, каква доминация! Ние притежавахме топката през цялото време. А когато я губихме, веднага си я връщахме обратно. Това беше футбол на възможно най-високо ниво."

"Играчите на Реал Мадрид наведоха глави още при 2:0 на почивката. А ние тичахме към съблекалните, защото нямахме търпение да излезем за второто полувреме. Можехме да им вкараме и още. Разстреляхме ги заради всичко, което бяха изговорили по наш адрес", не е забравил футболният магьосник.

"Докато бях млад футболист, играчът от когото се впечатлявах най-много беше Бернд Шустер. Когато бях наложен като централен полузащитник, гледах неговата игра. После започнах да следвам стила на игра на Пеп Гуардиола - начина, по който той играеше с едно докосване, как набираше скорост, как успокояваше играта, как гледаше във всички посоки..."

"Ноу Камп" е най-добрият стадион в света. Изглежда по-голям, отколкото е всъщност. "Сантяго Бернабеу" също е страхотно място, на което да играеш футбол, след нашия стадион. Бих отличил също "Ла Катедрал" и "Сан Мамес" - както новия, така и стария."

"Обичам Билбао. Бях там по Коледа, за мача между Каталуния и баските. И макар да бях с шапка на главата, хората ме спираха по улиците и ми се възхищаваха. Жалко е, че нямах възможността да поиграя малко за Атлетик."

"Критиците? Аз не получавах нужното признание допреди 2008 година, когато бях в Барса от десет сезона. Като се върна назад във времето и се сетя за заглавията във вестниците, ми става смешно."

"Там имаше следните неща: Едгар Давидс е направил така, че да изглеждам добър; че съм старомоден; че само съм разкарвал топката от едната страна към другата; а някои ме наричаха "чистачката", добави Шави.

Да си припомним как Барса разпиля Реал с 5:0 през ноември 2010 година: