Пеп Гуардиола и Луис Енрике бяха различен тип футболисти и те са различен тип характери извън терена. Като треньори са доста сходни и като цяло имат една и съща идея как искат да играят техните отбори.

Още по темата

 

Луис Енрике е по-голям авантюрист от Пеп. Той отиде до Австралия, за да сърфира. Участваше в маратони и в състезания за физическа издръжливост. Той иска да изживее всичко и това важи за футбола. Затова мисля, че един ден ще го видим да води английски отбор.

Аз играех заедно с тях двамата и срещу двамата на терена в Барселона и испанския национален отбор по футбол. За Луис Енрике си спомням най-добре неговите умения да играе на различни позиции. Що се отнася до Гуардиола, той беше невероятен. Още като тийнейджър играеше като 30-годишен в Дрийм тийма на Йохан Кройф в Барса.

Пеп беше отправната точка в средата на терена - първият, който взимаше топката, когато тя трябваше да бъде изнесена от защитата. Той беше невероятен играч с едно докосване. Още преди да получи топката, той вече знаеше накъде ще я подаде. Той имаше невероятно чувство да предусеща къде ще отидат неговите съотборници.

Още в началото на своята кариера в Хихон, Луис Енрике беше атакуващ футболист. От 1991 до 1996 година в Реал беше десен бек, ляв бек, халф, всичко. В Барселона (от 1996 до 2004 година) той беше много повече от атакуващ футболист и аз никога няма да забравя движенията му.

Той беше талантлив и можеше да играе с двата крака. Беше силен, агресивен и боеспособен на всяко ниво. Имаше силен характер на терена и в съблекалнята. Този негов характер си проличаваше най-вече в Ел Класико срещу Реал Мадрид, когато им вкарваше. Начинът, по който празнуваше головете показваше колко е страстен. На Реал не им харесваше, но Луис Енрике се наслаждаваше.

Когато го гледам сега като треньор, ми прави впечатление, че той е научил много. Той заслужава голямо уважение заради стореното през този сезон. Барса е на 8 мача от требъла и има голям шанс да го постигне.

Луис Енрике е научил доста от годината като треньор на Рома (2011-2012), когато имаше проблеми зад кулисите с големи имена като Франческо Тоти и Винченцо Монтела. Трябва да се справиш с играчите, които искат да бъдат всеки мач на терена. И навярно има още 24 като тях.

Той имаше подобни проблеми с Лионел Меси този сезон и преди няколко месеца се изговори много за това, но сега не чуваме нищо подобно. Когато Луис се опита да направи ротации с Меси, нещата не се получиха. Те поговориха и изгладиха различията си.

Отговорността ти като треньор на отбора е да направиш по-добър отбор и Луис Енрике направи най-добрият отбор, който съм виждал от дълго време насам. Което е най-важното - играчите му се здрави и във форма. А в тази част на сезона това е голям бонус.

Той получи много критики по-рано през сезона и доста хора казваха, че той не знае какво прави, когато не пускаше един и същи титулярен състав в поредица от мачове. Но той познава клуба, познава играчите и знае какво иска. Луис знаеше какво прави и беше прав да извършва ротации. Заради тях сега има най-здравия отбор в Шампионската лига.

Барселона има предимство пред Байерн в полуфиналите и контузиите на Ариен Робен и Роберт Левандовски нарушиха баланса на баварците.

Във футболно отношение Луис Енрике и Пеп Гуардиола си приличат. Да, Барселона е различен този сезон. Андрес Иниеста се връща доста по-назад. Но Луис Енрике и Пеп Гуардиола имат една и съща философия. И двата отбора постигнат голям процент на притежание на топката и ако я загубят, се опитват веднага да си я върнат.

Голям интензитет, голямо притежание на топката, не оставят противника да построи атаката си - това се вижда перфектно с Барса този сезон. Пеп малко или много се опитва да направи в Байерн това, което стори в Барса по отношение стила на игра и тренировките.

Барселона стреля повече и вкарва повече от Байерн, който пък има по-добри показатели в защита. Но по отношение притежанието на топката показателите им са почти същите. Най-голямата разлика е в дисциплината.  Барса има почти два пъти повече жълти картони от Байерн в ШЛ и според мен обяснението е в конкуренцията в Бундеслигата.

До момента Байерн беше по-добър от конкурентите си с разлика. Техните играчи нямаха нужда да бъдат толкова агресивни, както испанските клубове. Играта в Испания е по-твърда и противниците влизат здраво за топката, особено срещу Барса и Реал. И на тях им е по-трудно.

А това се пренася и в Шампионската лига. Но нека оставим различията - ако Барселона играе така, както го прави през последните седмици, не виждам как Байерн може да ги победи.


Гайска Мендиета, анализатор на Goal.com