С два гола на Лео Меси Барселона победи Байерн Мюнхен напълно заслужено с 3:0 в първи полуфинален сблъсък на Шампионската лига, игран на стадион "Ноу Камп".

Каталунците имаха тотално превъзходство през първото полувреме, но Мануел Нойер спаси с крак удари отблизо на Луис Суарес и Дани Алвеш. Роберт Левандовски пък не уцели вратата от пет метра, оставайки сам срещу Марк-Андре тер Стеген.

През второто полувреме баварците изтласкаха противника си от своята половина, но Меси откри резултата четвърт час преди края с изстрел извън пеналта. Само три минути след това суперзвездата на Барса вкара втори гол, копвайки над Нойер.

Така Меси вкара своя 77-и гол в Шампионската лига и изпревари Кристиано Роналдо във вечната класация на голмайсторите в турнира.

В последната минута на добавеното време Барса довърши мюнхенци с трети гол, чийто автор стана Неймар, а Меси записа асистенция. Реваншът е на 12 май на стадион "Алианц Арена" в Мюнхен.


Домакините започнаха по-дейно и още в четвъртата минута имаха претенции за дузпа, когато Джером Боатенг побутна с ръка Луис Суарес в наказателното поле. Арбитърът Никола Рицоли обаче прецени, че действията на уругваеца са леко театрални и даде знак играта да продължи.

Малко след това гостите сътвориха първата си контраатака след бързо отнемане на топката в своята половина. Томас Мюлер спринтира отдясно и центрира към Роберт Левандовски, който заложи на топовен изстрел от дистанция, но уцели Жерард Пике.

Момчетата на Луис Енрике отново се втурнаха напред, като изобретателният Лионел Меси пак финтира съперник, за да осигури възможност за стрелба на Суарес. Последният шутира от двайсетина метра, но Мануел Нойер не беше затруднен.

Натискът на Барселона се засилваше. Тъкмо бяха изминали десетина минути игра, когато Меси изведе Суарес сам срещу Мануел Нойер, но най-добрият вратар в света спаси с десния крак удара на нападателя! По-късно Неймар засече подаване отдясно, но топката срещна тялото на Рафиня и излезе в корнер!

В 18-тата минута Байерн направи невероятен пропуск при първата си опасна атака. Томас Мюлер се пребори за топката с Жорди Алба и центрира към останалия напълно непокрит Роберт Левандовски. Полякът, който излезе с маска на лицето, не успя да засече добре с левачката от пет метра и изобщо не застраши пазената от Марк-Андре тер Стеген врата!

Лео Меси отново слаломираше между защитата на Байерн. този път той навърза Бернат, Алонсо и Швайнщайгер, намирайки позиция за стрелба в наказателното поле. Диагоналният шут на аржентинеца обаче мина покрай лявата греда. Последва корнер за Барса, но Суарес стреля над напречната греда с глава.

Байерн много рядко излизаше от своята половина и доста често се отбраняваше на предела на възможностите си. Нападателното трио на домакините беше спирано буквално от последния вал пред Нойер, на когото също се налагаше да изчиства напред.

Десетина минути преди паузата Меси стреля технично над стената от пряк свободен удар, но Нойер улови спокойно. Дани Алвеш си спря на гърди след разкошен пас на Иниеста от дълбочина и стреля от движение с десния крак, но Нойер отново спаси с крак! Иван Ракитич би силно, но покрай левия страничен стълб.

Веднага след почивката Байерн сътвори една от редките си акции в мача. Левандовски се опита да навлезе в наказателното поле, но беше спрян от Алвеш. Чаби Алонсо се нагърби с изпълнението на прекия свободен удар, но уцели стената.

Дойде времето и за първата многоходова атака на Барселона през второто полувреме. Дейният Меси намери свободно пространство, игра на двойно подаване с Неймар и стреля от дъгата, но Нойер успокои страстите.

Великолепно копване на Меси зад защитата на Байерн изведе Неймар сам срещу Нойер, но вратар №1 на планетата за последните години излезе извън пеналта в правилния момент и изчисти. Малко след това кариоката получи отляво, но би над вратата.

Към средата на втората част Байерн успя да изтласка своя противник и често пренасяше играта пред наказателното поле на домакините, но мюнхенци се ограничаваха със спечелване на корнери и фаулове, които не водеха до нищо опасно.

Двайсетина минути преди края на редовното време юношата на Барса Тиаго Алкантара отправи силен удар и макар да се получи рикошет, тер Стеген се хвърли и улови кълбото.

В 77-та минута защитата на Байерн беше объркана заради протестите на домакините за дузпа срещу Неймар (дърпане с ръка на Рафиня). Бернат загуби топката и тя попадна у Меси, който отправи безпощаден удар с левия крак извън наказателното поле, намирайки долния десен ъгъл - 1:0!

Само три минути след това Барса нанесе нов удар! Ракитич чукна към Меси  и той преодоля с лекота Боатенг, който се свлече на земята и Лео копна майсторски с десния крак над Мануел Нойер!

Изпадналият в тежък нокдаун Байерн се отбраняваше панически и малко по-късно Луис Суарес се озова на стрелкова позиция, но свирепият изстрел на уругваеца профуча над вратата.

В 94-тата минута Барселона довърши противника си. Неймар беше изведен зад защитата на мюнхенци от Меси, остана сам срещу Нойер и реализира хладнокръвно по земя.

 

Барселона - Байерн Мюнхен 3:0

1:0  Лионел Меси - 77'

2:0  Лионел Меси - 80'

3:0  Неймар - 94'

 

Барселона: Тер Стеген, Пике, Масчерано (Бартра - 89'), Алба, Алвеш, Бускетс, Ракитич (Шави - 82'), Иниеста (Рафиня Алкантара - 87'), Меси, Неймар, Суарес

Байерн: Нойер, Бенатия, Боатенг, Рафиня, Бернат, Алонсо, Швайнщайгер, Лам, Тиаго Алкантара, Мюлер (Гьотце - 79'), Левандовски