Барселона се изправя срещу Атлетик Билбао във финала за Купата на краля в опит да осигури шестия си домашен златен дубъл в историята (титла в Примера плюс Купа на Испания). В историята си клубът спечели най-значимите отличия в страната в един и същ сезон през 1951/52, 1952/53, 1958/59, 1997/98 и 2008/09 (като част от требъла).

Каталунският гигант вече стана шампион за 23-и път, изпреварвайки Реал М 2 точки, остава да добави и рекордна 27-а Купа на краля. След седмица Луис Енрике ще има шанс да изравни требъла на Гуардиола отпреди 6 години, ако спечели и решителната битка в Шампионската лига срещу Ювентус в Берлин.

На "Ноу Камп" се готвят за истинско баско нашествие. Между 50 и 70 хиляди фенове на Атлетик се очаква да пропътуват 600-километровото разстояние до столицата на Каталуня, като голяма част от тях ще бъдат без билети. На собствения си стадион Барса ще бъде символичен гост и ще използва съблекалнята за гости. Освен това очакванията са на трибуните да има повече привърженици на съперника.

Купата на краля изглежда като най-незначителният турнир за отбор като Барса, който в последните години редовно печели титлите в Ла Лига и Шампионската лига. Мачът с Атлетик за мнозина ще остане в сянката на предстоящия сблъсък с Ювентус за европейската корона и точно това може да се превърне в оръжието на баските. Голямото море от фенове на Билбао в сърцето на Каталуня ще напомни на Меси и компания за важността на сблъсъка.

Атлетик е вторият най-титулуван тим в турнира със своите 23 отличия, но за последно триумфира през 1984 година, когато надви именно Барса на финала с 1:0. Момчетата на Ернесто Валверде са тотални аутсайдери и ще разчитат на известно отпускане в редиците на Барселона преди дуела с Ювентус следващата седмица.

В чисто игрови план Билбао няма много сериозни аргументи, тъй като допусна 7 гола в последните си 2 мача срещу този съперник. Бе разгромен с 2:5 на собствения си стадион през февруари. Загуби и последните два финала за купата, в които се изправи срещу Барса (1:4 през 2009 и 0:3 три години по-късно).

Оптимизмът в Билбао идва от това, че баските също влязоха в добра форма преди финала. Завършиха сезона в Примера със серия от 7 мача без поражение и разгромно 4:0 над Виляреал в последния кръг допринесе за ентусиазма в редиците на Атлетик. "Това е най-добрият начин да стигнеш до финал. През втория полусезон спечелихме 36 точки и изпълнихме целта да си осигурим място в европейските турнири", доволен е Микел Рико.

Отписвани от мнозина, баските победиха сензационно Реал Мадрид на "Сан Мамес" с 1:0 през март и демонстрираха, че всеки, който ги подцени, може да бъде наказан. Гордостта на клуба е, че издържа на напрежението и не изостави политиката си да залага само на местни играчи от баски произход. Това прави постижението още по-впечатлящо.

Хавиер Масчерано предупреди: "Атлетик е типичен турнирен отбор. Ще ни бъде много трудно. В тази глобална игра да запазиш културата си прави Билбао толкова специален клуб. Въпреки всички ограничения те се мерят като равни с останалите и заслужат респект".

Шансовете на баските зависят от това дали ще се справят със смъртоносното южноамериканско трио в атаката на Барса - Меси, Неймар и Луис Суарес. Тримата бележат за удоволствие през 2015 г. и имат общо 117 гола (на един от рекорда на Роналдо, Бензема и Игуаин от 2011/12. Уругваецът се възстанови от контузията си, след като пропусна последните 2 мача.

Меси пък има впечатляващ актив от 13 спечелени от 17 финала с Барса. Добрата новина за Ернесто Валверде е, че титулярните централни бранители Ечеита и Лапорт вече са на разположение. Наказан е Де Маркос и това постовя въпросителни на поста десен бек. На вратата ще застане вторият страж Яго Ерерин, който пази във всички двубои за купата.

Барселона е абсолютен фаворит, но Билбао няма какво да губи и, ако късметът е на страната на баските, сензацията може да се превърне в реалност.