Звездата на Барселона Неймар (23 г.) кара последните дни от лятната си ваканция. След пътувания с рекламна цел до САЩ и Япония, в момента той убива времето по плажове и дискотеки. Или с участия в благотворителни покер турнири. А между другото говори и за бразилските медии.

- Неймар, ваканцията ви вече е на свършване. Починахте ли си?
- Ваканциите са за това. За да забравиш за малко напрежението и работата, и да релаксираш. Бях с приятели, правих това, което трябваше да се прави през ваканцията. Когато приключи, ще се върна към рутината на ежедневието.

- Следващата сряда трябва да се присъедините към Барселона. Чакат ви нови два финала.
- Да, започват мачовете. Имаме и два финала - Суперкупите на Испания и Европа. Това са важни моменти. А и аз дебютирах с гол за Барса точно в такъв мач (б.р., за Суперкупата на Испания с Атлетико Мадрид през 2013 г.) и спечелихме трофея.

- Очаквате ли в края на годината да сте в топ 3 за Златната топка?
- Очаквам с нетърпение да разбера какво ще се случи. Това е една от големите ми мечти и се надявам да се случи. Да съм в тройката заедно с Меси и Кристиано Роналдо ще бъде нещо голямо. Ще бъде наистина голяма чест. Възхищавам се и на двамата, въпреки че са различни. Но повече се възхищавам на Меси, защото го познавам. Той е от друга планета, от друга галактика!

- Много хора казваха, че двамата с Меси ще се скарате, а се получи нещо съвсем различно. Той посрещна ли ви добре?
- Да, наистина беше различно. Той е този, който ми е помагал най-много в цялата ми кариера. Много си допаднахме, въпреки че казваха, че ще се сборим. Казваха, че няма да се понасяме, а не е така. Сега той не ми е само приятел, той ми е идол и е чудесен партньор.

- С навлизането ви в световния футбол за вас се промениха много неща. В началото се говореше за момчето Неймар или за хлапето Неймар. Сега сте капитан на Бразилия, звезда на Бразилия. Неприятно ли ви е да се отнасят с вас като едно време?
- Да, млад съм, на 23, но се чувствам добре като капитан, като човека, който носи №10 и мога само да се лаская. Когато навлизах във футбола, говореха, че съм момче, хлапе. Млад съм, но съм преминал през много неща. Както добри, така и лоши. Няма да се спирам до тук. Няма да спирам да правя нови неща от страх да не сбъркам. Човек се учи всеки ден, всеки месец, всяка година. Ако на 17 имах днешния акъл, нямаше да правя нещата по същия начин. Такъв е животът!

- Вярно ли е, че искате да играете за Селесао на олимпиадата в Рио догодина?
- Да, догодина искам и на Копа Америка, и на олимпиадата. Малко съм алчен! Вече предупредих Барса, че искам и на двата турнира.

- Какво е да сте единственият голям бразилски играч от вашето поколение?
- Когато се говорят такива неща, аз отричам. Наясно съм с потенциала на бразилските играчи по света и националния отбор. Знам на какво са способни.

- Значи е несправедливо да се говори, че сте единствената звезда, така ли?
- Може би съм в по-различно положение от някои други на моята възраст, но те също са играчи с голям потенциал. Звезди са и аз го знам. Само трябва да са спокойни и да си вярват. Така беше и с мен. Не стигнах до Селесао просто така. Трябваше да натрупам самочувствие, за да стигна до там, докъдето стигнах. Когато други нацелят точния момент, всичко ще се нареди. Това поколение е голямо. И ако работи правилно, ще расте и ще печели.

- Вече сте голмайстор №5 в историята на Селесао. Колко голямо е това постижение?
- Не мога да избягам от него. Знам какво съм постигнал и търся начини да продължа още по-напред. Искам да продължа да помагам на Селесао с головете ми. Голямата ми мечта е да стана световен шампион и ще я търся докрай докато мога. Защото искам да успея.

- Онова 1:7 срещу Германия на Мондиал 2014 нанесе много щети на Бразилия. Вие сте част от една от най-големите школи в света Барса. Какво е различното в испанския и немския футбол? Как така там вадят толкова играчи?
- Не мисля, че Бразилия е спряла да произвежда таланти. Разликата с Европа е в ежедневието. Няма да правя сравнения с Барселона, а с начина на работа. Разликата е голяма. В подхода, в отговорността, в професионализма, в заряда, в тренировките, които са различни. Това са нещата, които съм изживял, и за които мога да говоря...

- Какви конкретно са разликите в тренировките между Бразилия и Европа?
- Не казвам, че са по-тежки, но са по-качествени. В Европа са фокусирани върху това, което искат, и затова са най-добрите. Различно е. Бразилия трябва да напредне много. Изоставаме от много национални отбори. Чили например е голям отбор, спечели Копа Америка у дома си под голямо напрежение. И заслугата е на играчите, които показаха голям футбол.

- Трябва ли да покажем скромност и да признаем, че има какво да учим?
- Не само по отношение на Европа. Споменах Чили, което е съвсем близо до нас. Добре е да има обновяване, да се учи повече, защото футболът не спира да еволюира както като сила, така и като качество. Затова нивото е високо.

- Да се върнем към Барселона и всичките подозрения около трансфера ви от Сантос. Научихте ли вашия урок или оставяте други да се занимават?
- Вярвам сляпо на един човек освен майка ми и сестра ми. Става дума за баща ми. На терена слуховете не ми влияят. Но историята е досадна, защото досажда на семейството ми. Така вреди и на мен. Неприятно е. Хората си мислят неща, които не са верни. А истината е известна. Баща ми вече я каза, опита се да обясни всичко. Но все някой остава не разбрал как са направени договорите. Надявам се, че всичко ще приключи скоро и ще оставят баща ми на мира!

Алекс Ескобар, Маркос Янака
Превод на вестник "7 дни спорт"