Барселона е единственият сред големите европейски отбори, който се раздели с някои от играчите си, но без да се подсили с нови. Причината е ясна - забраната от ФИФА за осъществяване на трансфери до края на календарната година.

Успехът за големия футболен отбор винаги идва след сериозен анализ. Малките тимове са с лесен избор - достатъчно е да определят кои от играчите си са готови да продадат след постигнатия успех и кои да запазят. Докато грандовете още на другия ден след победата се питат - какво ще правим по-нататък, за да останем на върха?

Консервативният лозунг "успешният състав не се променя" се сблъсква с интуитивното разбиране, че развитието и обновлението са необходими, иначе може да изпаднеш в криза. След победата в Шампионската лига Реал Мадрид запази треньора Карло Анчелоти, но обнови състава. Байерн пък запази състава, но смени треньора. Резултатите в общи линии бяха противоречиви.

За днешната Барселона най-радикалната промяна беше смяната на цветовете върху фланелките. Казват, че когато жената не може да промени нещо глобално в живота си, тя си сменя прическата. Така и Барса не може да промени нищо освен външния си вид. Поне до януари.

От една страна, липсва сериозно желание за големи промени - южноамериканската тройка нападатели Меси - Неймар - Суарес все още е смъртоносно оръжие. Освен това се дава шанс за успех и на други отбори, така че срещу тима няма да бъде създадено универсално оръжие.

От друга страна, трансферните санкции на ФИФА все пак работят. В отбора се появиха нови лица, но на терена няма да ги видим минимум половин година. Всички ключови фигури останаха по местата си - преизбраха същия президент, продължиха договора със същия треньор. Барселона на Луис Енрике е готова да изиграе втория сезон "на бис".

Тъй като контролът върху топката престана да бъде единственият способ за съществуването на Барса на футболния терен, ролята на т.нар. Шавинеста в отбора чувствително намаля. В резултат на това двамата прекараха почти еднакво игрово време през сезона, но по-опитният капитан се сбогува с трите купи и замина да припечели пари преди пенсия в Персийския залив. Загубата на Шави преди 5 години щеше да е болезнена, преди година също щеше да е чувствителна, но сега отборът както никога бе готов да се раздели със своята легенда.

Монтоя получи удар по перспективите още след поканата към бразилеца Дъглас, а подписването с Видал едва ли не автоматично изрита защитника в друг клуб. Според европейските мерки не най-лошият защитник просто не издържа на височайшата конкуренция в отбора, претендиращ за всички възможни трофеи.

Деулофеу пък замина там, където му беше най-приятно. Английската Висша лига подхожда повече на неговия стил на игра, като недостатъците му не са така критично оголени, както в Испания. Уви, кариерата на Афелай не мина теста за издръжливост и той се оказа смачкан под авторитета на гранда. Дано Бог му помогне отново да диша в отбор от по-малък калибър като Стоук.

От януари Арда Туран става 12-и играч на Барселона. Не привърженик, а най-ротационен играч в състава. Турчинът може да играе както на фланга на атаката, сменяйки Неймар, така и в центъра на полузащитата заедно с Ракитич или Иниеста. Умножете неговата универсалност с вероятността от контузии и дисквалификации и ще получите солидно количество игрово време.

С Видал се получи казус. Интересът на ръководството към стремително набиращия популярност футболист нарастваше на фона на войната за договор с Дани Алвес. Бразилецът премисли в най-последния момент, когато заден ход за бившия играч на Севиля беше вече невъзможен. В крайна сметка Барса получи интересен играч, който ще бъде използван по-рядко, отколкото се предполагаше. Но отчитайки, че Видал се преквалифицира в защитник съвсем неотдавна, това може да е и за добро. За Луис Енрике.

Ротации

Санкцията на ФИФА се оказа нож с две остриета. Юношите на Барселона получиха допълнителни 6 месеца да се докажат. Нападателите Мунир и Сандро в началото на миналата година бяха активно привличани в игра в основния състав в отсъствието на Луис Суарес, а сега може да им помогне евентуалното заминаване на Педро. Променливи успехи показва в предсезона и Халилович.

В центъра на полузащитата за основния състав ще се конкурират представители на няколко поколения на "Ла Масия" - Рафиня, Сержи Роберто и Серхи Сампер. За първите двама почти е настъпил часът Х - ако не пробият в стартовия състав още тази година, то следващото лято могат да мислят за смяна на клуба.

Докато го няма Видал, Дъглас може да замени отдясно в защитата своя съотечественик Алвес. Засега този трансфер се възприема от феновете в най-добрия случай с лека ирония. Отляво могат да играят неостаряващите Адриано и Матьо, а в центъра - пак Матьо, Бартра и Вермаелен.

Относно вратарската конкуренция не може да се каже нищо определено. Браво остана по право основен вратар на "Барса" през 2014/2015, но от това не стана по-перспективен от Тер Щеген. Някои биха заложили на немеца, но не би изненадало и продължение на миналогодишната традиция.

Какво още се очаква

Най-обсъжданият възможен трансфер е на Педро. Нападателят на националния отбор на Испания губи конкуренцията от южноамериканското трио, като не се вписва добре в модела на игра на Луис Енрике, а по репутация не заслужава да търка скамейката.

Естествено, треньорът не желае да освободи Педро, но ситуацията се управлява от желанието на самия футболист, както от настойчивостта на Манчестър Юнайтед. Няма да се задържи в отбора и върналият се Алекс Сонг, защото в случай на контузия на Бускетс може да го смени или Масчерано, или някой от младите - Сампер или Сержи Роберто.

За вноса не може да се говори по понятни причини. Трансферната сага с Пол Погба ще се пренесе през следващото лято. Сега Барса трябва да обърне повече внимание на вътрешните ресурси - независимо от плачевните резултати на "Барса Б" (дубълът на каталунския клуб се срина в трета дивизия) там има футболисти, които трябва внимателно да се огледат, преди да ги е огледал Арсен Венгер.

Основните промени

Заминаха си: Шави (Ал Сад, безплатно), Мартин Монтоя (Интер, под наем), Жерар Деулофеу (Евертън, 4,2 млн. евро), Ибрахим Афелай (Стоук Сити, безплатно)

Пристигнаха: Арда Туран (Атлетико, 23,8 млн. евро), Алеиш Видал (Севиля, 11,9 млн. евро), Алекс Сонг (Уест Хем, изтекъл наем).


Материал на вестник "7 дни спорт"