Барса издиша сериозно в предсезонните мачове, но това си има своето логично обяснение. Във Флоренция например отборът се показа без 10 човека от първия си отбор. Става дума за Браво, Дани Алвес, Дъглас, Матьо, Адриано, Алейкс Видал, Маскерано, Арда Туран, Неймар и Меси. Това си е почти цял отбор. А нормални условия поне половината от изброените ще са титуляри в най-важните мачове в края на сезона. Срещу Фиорентина обаче ги нямаше до един и Барса падна. Но напук на загубата някои все пак блеснаха.

Във Флоренция Барса загуби за пореден път в подготовката, но след спечеления в края на миналия сезон требъл никой не си скубе косата от яд. А и в предсезонния период няма как да се търсят резултати. Да, по-добре е да се печели, но и да не се получава, няма причини да се разваля спокойствието на играчите и треньора.

Но бихме могли да анализираме. Например грешките в защита, заради които идват загубите. Трябва обаче да си даваме сметка и че важните мачове започват след седмица. Тогава (б.р. - за Суперкупата на Европа срещу Севиля в Тбилиси) на практика започва новият сезон, в който на базата на вече видяното трябва да очакваме от Луис Суарес-Канибала и Иван Ракитич да направят крачка напред.

Очакванията към Луис са най-вече заради факта, че този път води подготовка от първия ден, а не е осъден да гледа началото на сезона от трибуните. След като миналия сезон успя да вкара 25 гола, при положение че през половината време беше наказан, през новия сезон трябва да са много повече. Още повече че сега ще бъде много по-сработен както с Меси и Неймар, така и с останалата част от отбора.

На Луис просто му личи, че има огромно желание за изява. Неслучайно е голмайстор на подготовката (с 3 гола). Сега трупа сили. Също като Иван Ракитич. Хърватинът свърши неоценима работа през първия си сезон в Барса, но сега, вече без Шави, ще трябва да се ангажира още повече с граденето на играта. И поне от това, което се вижда до момента, ползата от играта му ще става още по-голяма.

Превод на вестник "7 дни спорт"