Томас Вермаелен най-после получи поне малко утешение за мъките си след идването в Барселона и битката с контузиите. 

Белгиецът вкара първия си гол с екипа на каталунците и донесе трудната победа над Малага с 1:0 на „Камп Ноу”. 

Така шампионите отново постигнаха пестелива победа, но остават с пълен актив от 6 точки, като без съмнение можеха да спечелят и по-убедително. 

Гостуващият състав имаше своите шансове и измъчи максимално противника си, но все пак не успя да запише трети пореден двубой без допуснат гол срещу Барса, след като направи това и в двата мача миналия сезон. 


Неймар очакван бе титуляр за Барселона, докато Сержи Роберто се появи в защита на мястото на контузения Дани Алвес. Серхио Бускетс също бе на линия. Гостите излязоха с по-дефанзивна формация, като Дуйе Чоп водеше атаката. 

Преди първия сигнал домакините показаха на феновете спечелената Суперкупа на Европа, а Лео Меси наградата за най-добър играч на сезона в Стария континент. 

Още в 4-ата минута Суарес прати топката в мрежата след корнер, но попадението бе отменено за нарушение на уругваеца срещу Анхелери. Барса доминираше по отношение на притежанието на топката, което разбира се не бе изненада. 

Добрите ситуации обаче бяха рядкост, въпреки че класата на Неймар, Меси и Суарес държаха съперника под напрежение. В 19-ата минута обаче гостите бяха близо до страхотен гол, след като Хуан Карлос опита удар от своята половина, но топката попадна върху горната част на мрежата. 

Малко след  това андалусийци опропастиха и положение двама на един, когато последното подаване бе неточно. Последва удар в гредата за Масчерано, който остана на сантиметри от първия си гол за Барса в кариерата. 

Домакините не спираха да атакуват и Неймар накара Камени да се намесва след половин час игра. Последва и шут под ъгъл от Суарес, отразен от стража. В края Барса поиска на два пъти дузпа, първо за игра с ръка на Торес, а след това за нарушение срещу Суарес, но реферът замълча, макар че може би имаше основания и в двата случая да посочи бялата точка. 

След почивката ситуацията на терена не се промени особено – домакините атакуваха, а играчите на Малага се бранеха добре. В 56-ата минута Неймар остана на чиста позиция, но не успя да преодолее Камени с удар от 11-12 метра. След това и Меси се измъкна, но Камени остана непробиваем, като в средата на втората част се справи с още два опита на аржентинската суперзвезда. 

В 73-ата минута обаче, пробивът най-после бе направен и то от неочакван човек. Томас Вермаелен се оказа на добра позиция при една ситуация при която Камени изби центриране и прати топката в мрежата с удар от 15 метра, отбелязвайки първия си гол за Барса и изобщо първи от 2012-а година. 

Попадението успокои играчите на Барса, които намалиха оборотите и предпочетоха да контролират двубоя. В 84-ата минута поредният удар на Меси бе спасен от Камени, но в добавеното време опасен удар на Чарлз бе блокиран от Алба, който гарантира, че победата все пак ще бъде за домакините. 

Барселона – Малага        1:0

1:0    Вермаелен 73

Барселона: Браво, Сержи Роберто, Масчерано, Вермаелен (90 Матьо), Алба, Бускетс, Ракитич (64 Рафиня), Иниеста, Меси, Неймар (86 Сандро), Суарес
Малага: Камени, Росалес, Анхелери, Уелигтон, Торес, Тисоне, Ресио, Орта (74 Аньор), Амрабат (54 Чарлз), Карлос, Чоп