"Има хора, които искат да победи един друг отбор", изпусна се Серхио Бускес, обичайният говорител на "Барселона", след загубата на каталунците 1:2 на "Санчес Писхуан" в Севиля. Чувството да се представяш за жертва всеки път не е типичното послание от съблекалнята на Барса, но е очевидно, че в последните дни тази теза набира сила. Неслучайно в петък, точно преди пътуването до Севиля, по-напрегнатият от обичайно в последните месеци треньор Луис Енрике отбеляза: "Виждам стремеж нещата да се натегнат, всичко да се провали, но ние сме като корковата тапа - винаги изскачаме на повърхността." Чувстващ се удобно в стоическите усилия и страдания, треньорът от Астурия изстреля това без конкретна посока, сякаш да се предпази от критики и загуби.

Съдиите

След като се изиграха първите няколко мача в Ла Лига, публиката и обкръжението в Барса започнаха да се оплакват от изпълненията на съдиите. Най-вече се посочваха несвирените дузпи срещу Малага вкъщи и с Атлетико Мадрид на "Калдерон". И двата мача завършиха с благоприятен резултат за каталунския отбор, но отсъжданията на реферите Хайме Латре и на Матеу Лаос наостриха съблекалнята и ръководството. Луис Енрике, който съвсем не желае да "подхранва скандали", не пожела да влезе в тази игра и да даде конкретни оценки, но президентът Хосеп Мария Бартомеу предупреди, че клубът ще вземе мерки, ако не престане тенденцията за грешки срещу отбора му: "Уважаваме съдиите, но когато не ни харесват техните отсъждания, ще опитаме да решим този проблем."

В крайна сметка може би не случайно Барса е отборът, изпълнил най-много дузпи досега в първенството - общо 5. Друг е въпросът дали тези дузпи завършват с голове. В Ла Лига Меси изпусна 2 дузпи, а Неймар - една. Бразилецът вкара дузпата за единствения гол на Барса в Севиля. 

Календарът

Със сигурност той е причината за най-категоричните оплаквания на Барселона. В първата половина от първенството, когато отборът е наказан да включва нови играчи в състава си до 4 януари, футболистите на Луис Енрике гостуват на най-негостоприемните за тях стадиони в Испания. Дебютираха със "Сан Мамес" (0:1), а в третия кръг победиха на "Висенте Калдерон" (1:2), но вече имат две последователни загуби като гости на "Балаидос" от Селта (4:1) и на "Санчес Писхуан" от Севиля (2:1). Преди Коледа каталунците трябва да гостуват на винаги неудобния за тях "Колисеум Алфонсо Перес" (0:0 с Хетафе миналия сезон), на "Местая" срещу Валенсия и на "Сантяго Бернабеу". И все така в първата половина ще посетят "Корнелия" за дербито с Еспаньол. В първото дерби, което ще се играе между 2 и 3 януари, привлечените през лятото Арда Туран и Алейс Видал все така няма да може да играят, защото януарският трансферен пазар официално се открива от 4 януари. През втората половина Барса ще ходи на други трудни за гостуване стадиони, като "Мадригал" на "Виляреал", на "Бенито Вилямарин" (срещу Бетис) и на "Аноета". Внимание към статистиката на каталунците в Сан Себастиан: без победа над Реал Сосиедад от пролетта на 2007 г. 

Войната с ФИФА

Отношенията между Барселона и ФИФА преминават през най-трудния си период от много години насам заради анонимната жалба, която извади на показ недотам законни практики в записването и трансферите на малолетни футболисти в школата "Ла Масия". Световната централа наказа клуба без право да привлича нови играчи за 2 трансферни периода, като Барса се провали в опита си Апелативният спортен трибунал да намали наказанието, като впоследствие прие санкцията до 2016 г. Въпреки това, докато Шави и Педро си стягаха куфарите, ръководството в разгара на предизборната кампания поръча покупките на Алеис Видал и Арда Туран, и то въпреки че клубът нямаше право да ги картотекира. А този жест отекна като изстрел в коридорите на ФИФА. Барса подозира, че организацията още повече втвърди изискванията си като отговор за привличането на двамата футболисти, макар че те не са картотекирани. И президентът Бартомеу не изключва пълен развод с централата: "Всичко е толкова несправедливо, прекалено и крайно, че на нас ни остава само да се надяваме да бъдат сменени ръководителите на ФИФА." При това положение е съвсем нормално световната централа да откаже твърдо на Барса да замени контузения за дълго Рафиня с предсрочното картотекиране на Арда Туран.

Строги комисии

Барса профука възможността си да спечели всичките възможни 6 титли за 2015 г., когато съдията Веласко Карбайо изгони Жерард Пике малко след като Адурис изравни 1:1 в реванша за Суперкупата на Испания. Централният защитник, който вече се беше дърлил с този рефер през 2012 г., протестира пред тъчрефера за една засада, каквато имаше, и поради това приключи мача преди другите. Пике бе наказан за 4 мача, на което "Барса" отвърна с обжалване и искане за условно наказание. Не помогна нито едното, нито другото, за да може основният централен защитник да се върне по-рано в игра. До петия кръг, денят, в който Барса отнесе 1:4 на "Балаидос" от Селта, Пике не беше дебютирал в Ла Лига.

На нож с пресата

"Какво си въобразяваш, че това е "Улица Сезам"? Чупка, човече, чупка." Тази фраза е достатъчно красноречива (при изключен микрофон), за да обрисува какви са отношенията между Луис Енрике и медиите. В края на последната си пресконференция той отговори така на репортер от Радио Каталуня, който го попита защо треньорът "вижда желание нещата да се натегнат", нещо, което той самият бе произнесъл малко преди това. Тонът и обръщението показват нагледно "нежността", с която Лучо се отнася към работата на журналистите. Които освен това изгони от самолета на отбора при гостуванията под предлог, че се стреми към "максимално спокойствие и професионализъм". Общуването между треньора на Барса и пресата се крепи на косъм, подобно е и вниманието, което й отделят футболистите след мачовете. До неотдавна поне 4-5 от тях даваха изявления в микс зоната. Днес обаче едвам излизат двама. А тренировките, естествено, бяха закрити и заключени.

Хави Ернандес, вестник "Марка"
Превод на вестник "7 дни спорт"