Барселона продължи победния си ход, след като без проблеми спечели с 4:0 гостуването си на Ейбар. 

Това бе 36-ия пореден двубой на каталунците без поражение във всички турнири, като те вече имат 72 точки и запазват солидния си аванс пред преследвачите. 

Лео Меси продължи с невероятната си форма от началото на 2016-а година, като се разписа на два пъти, а по един гол добавиха Мунир и Луис Суарес. Ейбар остава в средата на класирането с 36 точки.  


В състава на Барса нямаше особени изненади. Иван Ракитич стартира в средата на терена, въпреки че бе под съмнение, а в атака Мунир замени наказания Неймар и това определено се оказа добър ход, тъй като младокът откри резултата. 

В 8-ата минута той се оказа на отлична позиция на далечната греда и се възползва от подаване на Суарес, за да открие в полза на шампионите. Това бе идеалния сценарий за гостите, които стигнаха до ранен гол, който ги успокои. 

Малко след това Суарес се оказа на добра позиция, но стреля неточно. Домакините отговориха с удар с глава на Иван Рамис, но над вратата. Като цяло обаче гостите контролираха очаквано ситуацията на терена и търсеха второ попадение. 

Хунка все пак стреля неточно в средата на първата част, след това от Ейбар поискаха дузпа за нарушение на Дани Алвес, но реферът замълча. В 32-ата минута Мунир даде лошо подаване към Суарес и така пропиля много добра възможност. Последва неточен опит на Ескаланте за домакините в 33-ата минута. 

Към края на полувремето баските заиграха с повече самочувствие, но точно тогава бяха наказани отново. При атака трима на трима топката бе в Меси, който напредна, а защитниците пред него отстъпваха. Аржентинецът нагласи топката на левия си крак и я прати в ъгъла. 

Това окончателно успокои гостите, които след паузата продължиха да владеят инициативата. В 52-ата минута неочаквано лошо първо докосване от Меси не му позволи да отбележи. 

Трети гол не идваше, но пък реално и Ейбар не правеше нещо кой знае какво в предни позиции. Така се стигна до 74-ата минута, когато Барса спечели дузпа. Меси финтира Рамис на аутлинията и опита подаване, а защитникът при падането на земята докосна топката с ръка. Меси вкара 22-ия си гол от началото на 2016-а и общо 35-и за сезона. 

До края остана време и Суарес да вкара. Уругваецът се разписа след индивидуална акция, за да оформи крайния резултат и вече има 26 гола през сезона в Лигата.  

Ейбар – Барселона    0:4

0:1    Мунир 8
0:2    Меси 42
0:3    Меси 76
0:4    Суарес 84

Ейбар: Риесго, Капа, Пантич, Рамис, Хунка, Адриан, Ескаланте (84 Хайрович), Гарсия, Радошевич, Борха Бастон (68 Саул Берхон), Енрич (90 Инуи)
Барселона: Браво, Дани Алвес, Пике (80 Бартра), Масчерано, Алба, Арда (80 Сержи Роберто), Бускетс (80 Вермаелен), Ракитич, Меси, Суарес, Мунир

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/UxCyle4vd-Y" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>