Барселона се върна на върха в таблицата, след победа с 6:0 над Спортинг Хихон в мач от 35-ия кръг на испанската Ла Лига, игран на стадион "Ноу Камп". 

Момчетата на Луис Енрике се оттеглиха с гол аванс на почивка, благодарение на Лионел Меси, но изиграха много противоречиво първо полувреме, в което на два пъти се спасиха от сериозни неприятности. 

"Блаугранас" заиграха по-напористо след почивката и Луис Суарес отново се превърна в герой, вкарвайки нови четири гола, на два пъти от дузпа. Така той наниза невероятните 8 гола през седмицата и заслужено се изстреля на върха в листата на реализаторите в първенството.

Шампионите получиха и трета дузпа, вкарана този път от Неймар, а гостите завършиха мача с 10 души, защото Вранеш беше изгонен. Барселона събра 82 точки и отново е лидер в класирането, докато Спортинг Хихон остава в зоната на изпадащите с 32 точки.


Шампионите стигнаха до първа опасна ситуация в третата минута, но Лионел Меси не успя да засече по най-добрия начин с глава, а с хубаво центриране се отчете Сержи Роберто.

Тъкмо бяха изминали десетина минути игра, когато улисани в атака, домакините допуснаха опасна контра на своя опонент. Гереро се втурна напред и подаде на Менендес, но неговият удар попадна право в тялото на Клаудио Браво!

Очевидно тази ситуация стресна каталунците и те откриха резултата при следващата си атака, когато Лионел Меси се разписа с глава, възползвайки се от неразчетено боксиране и излизане на Куелар.

Вратарят на Спортинг все пак се прояви малко след това, когато спаси тупалка на Меси с левия крак от почти паднала позиция. На отсрещната врата Ален Халилович пробва късмета си, но спечели само корнер.

Пет минути преди почивката Неймар навърза петима бранители в наказателното поле и се затвори, затова върна с пета за Луис Суарес. Уругваецът стреля веднага, но топката се удари в тялото на бранител. Малко по-късно и кариоката беше блокиран при стрелба към вратата.

Точно преди паузата Барселона извади страхотен късмет, защото Жерард Пике изби пред голлинията при получил се карамбол. Гостите имаха претентции за игра с ръка на бранителя, но реферът не отсъди дузпа.

След подновяването на играта Меси вкара топката във вратата на гостите, но попадението беше отменено заради нарушение в атака на Луис Суарес. Последва шут на земя на аржентинеца, но в аут.

Последваха два снаряда на домакините, но както Андрес Иниеста, така и Лионел Меси не успяха да намерят очертанията на вратата. Жорди Алба отправи прострелно центриране, но уцели защитник.

Преди да измине един час игра Барса пропусна най-чистото голове положение. Неймар беше намерен отляво, останал сам срещу вратаря. Бразилецът дори имаше време да си избере ъгъл, но шутира право в тялото на Куелар.

В средата на второто полувреме Барса най-после удвои преднината си. Меси подаде вляво за Андрес Иниеста, който видя Луис Суарес на далечната греда и уругваецът вкара на празна врата.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/SKkmqYdQkNk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Иван Ракитич стреля високо, а след това Неймар и Меси разиграха по виртуозен начин. Бразилецът копна за Лео, който жонглира във въздуха и стреля, но Канея изби пред голлинията. Секунди след това обаче Канея игра с ръка в наказателното поле и реферът посочи бялата точка. Луис Суарес застана зад топката и я прати в горния десен ъгъл - 3:0!

Барса набързо получи още една дузпа, заради бодичек на Санебриа, съборил Неймар в наказателното поле. Отново Суарес пое отговорността и този път реализира с мощен изстрел в средата.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/tXrgQCPCE3I" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

В 84-ата реферът даде трета дузпа за Барса за нарушение на Вранеш срещу Неймар. Защитникът беше изгонен, а Неймар вкара с голяма доза късмет от бялата точка.

Две минути преди края на редовното време Суарес вкара четвъртия си гол в мача, получавайки прецизно подаване от Меси.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/mc7b1ciqBhk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>


Барселона - Спортинг Хихон 6:0

1:0 Лионел Меси - 12'
2:0 Луис Суарес - 63'
3:0 Луис Суарес - 74', дузпа
4:0 Луис Суарес - 77', дузпа
5:0 Неймар - 86', дузпа
6:0 Луис Суарес - 88'

 

Барселона: Браво, Пике (Бартра - 66'), Масчерано, Алба, Сержи Роберто (Алвеш - 46'), Ракитич (Арда - 75'), Бускетс, Иниеста, Меси, Неймар, Суарес

Спортинг: Куелар, Луис, Лухновски, Лопес (Канея - 68'), Вранеш, Маскарел, Рачид, Халилович, Перес (Санабриа - 62'), Менендес, Гереро