Барселона приключи сезона със златен дубъл след инфарктна победа с 2:0 над Севиля на финала в Мадрид. Жорди Алба и Неймар се разписаха за каталунците в продълженията, след като почти цял мач тимът на Луис Енрике игра с човек по-малко. Преди седмица Барса си гарантира и титлата в Испания. 

Барса остана с 10 души на стадион “Висенте Калдерон” още в 37-та минута, когато Хавиер Масчерано беше изгонен с директен червен картон. Андалусийци не успяха да се възползват от численото си превъзходство, а в продълженията на редовното време Евер Банега също получи червен картон и Севиля влезе в продълженията с 10 души. 

Първото полувреме започна с натиск на Барса и още в 8-та минута Луис Суарес имаше прекрасна възможност да открие резултата, след като беше намерен от Андрес Иниеста с прекрасен пас. Уругваецът стреля от воле, но покрай гредата. 

Севиля отговори в 17-та минута, когато Ибора проби по дясното крило и подаде към Коке, който от чиста позиция не успя да отправи добър удар. След половин час игра силен шут на Дани Алвеш мина встрани от гредата на Севиля, а малко след това дойде един от решителните моменти в мача. 

Пике беше надигран от Ибора за една висока топка, а Хавиер Масчерано събори с борцов похват откъсващия се Кевин Гамейро. Главният рефер не се поколеба да извади червен картон на аржентинеца и Барса остана с човек по-малко. В края на първата част все пак каталунците можеха да водят, но удар на Жерар Пике с глава мина над гредата. 

Началото на второто полувреме почна с прекрасен удар на Евер Банега от границата на наказателното поле, който разтресе страничната греда. Тер Щеген нямаше шансовете да спаси, но за негов късмет топката излезе в страни. 

Малко след това ситуацията за Барса стана още по-сложна, след като Луис Суарес получи разтежение и трябваше да напусне. Така Ел Пистолеро приключи сезон с 59 гола в 53 мача. 

В 66-та минута топовен удар на Криховяк от границата на наказателното поле беше избит в последния момент от Серхио Бускетс. Равностойната игра продължаваше, въпреки численото неравенство. В 75-та минута Меси тества рефлексите на Серхио Рико от свободен удар, но стражът на Севиля спаси без проблеми. 

В минутите до края футболистите на Барселона имаха доста претенции към рефера Карлос Дел Серо Гранде, който не реагира няколко пъти при нарушения срещу Неймар и Меси. 

В продължението на редовното време Севиля също остана с 10 човека на терена. Банега спъна откровено откъсващия се срещу Серхио Рико Неймар и главният съдия го изгони с директен червен картон. При последвалото изпълнение на свободен удар Лео Меси прехвърли стената, но Рико изби в корнер. 

Така се стигна до продължения. В 97-та минута Лео Меси разсече защитата на Севиля с гениално подаване, с което намери в наказателното поле Жорди Алба. Левият бек на Барса си овладя и с левия крак намери далечния ъгъл - 1:0 за каталунците. Прекрасен момент за Алба, който вкара първото си попадение за сезона! Меси пък даде първата си асистенция във финал за Купата. 

В 102-та минута Пике можеше да реши всичко след удар с глава след центриране на Неймар, но Рико изби. Миг по-късно стражът на Севиля отрази и мощен шут на Дани Алвеш. 

В добавеното време на продълженията Лео Меси даде втора гениална асистенция, а този път Неймар довърши Севиля. Бразилецът остана сам срещу Серхио Рико и с много технично изпълнение сложи точка на спорта - 2:0. 

Барселона - Севиля 2:0

1:0 Жорди Алба 97'

2:0 Неймар 120+3

Барселона: Тер Щеген, Пике, Масчерано, Алба (120 - Роберто), Алвеш, Бускетс, Иниеста, Ракитич (46 - Матийо), Неймар, Меси, Суарес (57 - Рафиня) 

Севиля: Рико, Мариано (80 - Коноплянка), Карисо, Рами, Ескудеро, Криховяк, Ибора, Коке, Банага, Витоло, Гамейро