Меси е феномен. Най-добрият футболист за всички времена. Няма съмнение в това и ако някой мисли противното, значи е невежа. 

Но заради някакво проклятие, отрова или пък някакво криминално деяние той продължава да живее под клетвите на Марадона и за него остава невъзможно да спечели нещо с националния си отбор. 

Задачата на Аржентина нямаше как да бъде по-лесна срещу Чили, след като Марсело Диас беше изгонен още в началото. Но хора, Маркос Рохо, за когото нямам никакви съмнения във футболните му качества, извърши най-голямата грешка с онова нарушение срещу Видал, заради което и той беше изгонен. 

Даде възможност да намери път към победата. Тази Копа Америка беше благословена за чилийците и техния треньор Хуан Антонио Пици. Нямаше нужда да вкарват гол. Игуаин и неговото майсторство да греши с лесни топки отново се прояви. 

И когато започнаха дузпите. Първата беше пропусната от Меси. Трагедия, голямото проклятие на 10-ката на Аржентина. Клетвата на Марадона отново порази по най-жесток начин великия Меси. Бившият играч на Осасуна Гато Силва окончателно подписа присъдата с петата дузпа за Чили.

И странното е, че "Метлайф", стадионът на Брус Спрингстийн, изглеждаше като истинско футболно съоръжение. Макар Доналд Тръмп да се присмива на футбола, благодарение на тази Копа Америка той отбеляза голям прогрес по отношение на популярността си в САЩ. И дори Тръмп знае за проклятието срещу Меси, което е и бедствие за Аржентина. 

Съжалявам, че мисля, че Меси е най-добрият в света. И то с разлика пред другите. Марадона му е направил вуду магия. Или някой от обкръжението му. Няма нужда да ходим до Порто Пренс, за да повярваме в това. Проклятието се прояви дори в Ню Джърси.

 

Хулиан Руис, "Ел Мундо"

Превод на вестник "7 дни спорт"