Барселона взе едно от най-тежките си гостувания през сезона, след като победи с 1:0 Атлетик Билбао на “Сан Мамес”. Тимът на Луис Енрике изигра пореден много силен мач, но многото пропуски на каталунците попречиха на тима да вземе по-убедителна победа. 

Арда Туран бе в основата на успеха на Барса, след като асистира за единственото попадение в срещата, дело на Иван Ракитич в 21-та минута. Турчинът се възползва по най-добрия начин от отсъствието на Неймар и в последните си 4 мача в Ла Лига даде 3 асистенции и вкара 3 гола. Така Барселона спечели втората си поредна победа в първенството и затвърди добрият си старт при защитата на титлата от миналия сезон. Победата бе под №100 за Луис Енрике като треньор на каталунците. 

Още от началото си пролича, че Барса няма да се примири с нищо по-малко от победата в този мач, но пък баските бяха готови за битка. В 5-та минута Арда Туран успя да отбележи на празна врата след пас на Луис Суарес, но уругваецът беше в засада при извеждащото подаване на Лео Меси и голът беше отменен. 

Домакините отвърнаха с пропуски на Бенят и Инаки Уилямс, за да дойде 21-та минута. Арда Туран центрира отляво на главата на Иван Ракитич, който с лекота реализира за 1:0. Така каталунците вкараха 14-ти пореден гол без да допуснат. Туран пък стана най-продуктивният играч в Примера, тъй като до момента има 3 гола и 3 асистенции. 

До края Бенят имаше още един шанс за Атлетик, докато Туран не успя да се възползва от перфектен пас на Меси, за да удвои. 

Още в началото на второто полувреме Лапорте можеше да изравни, след като засече с глава центриране на Бенат от ъглов удар, но топката не пожела да влезе във вратата. 

Последваха много силни минути на Барса, в които Лео Меси на два пъти и Луис Суарес бяха изключително близо до втори гол за гостите. Пропуските на каталунците можеха да бъдат наказани сурово, след като в 65-та минута Гарсия пропиля хубав пас от Инаки Уилямс, а малко след това крилото отново излезе на стрелкова позиция, но пак не реализира. 

Лео Меси играеше 350-тия си мач за Барса в Ла Лига, но не успя да вкара своят гол №315 в 71-та минута, когато направи всичко както трябва след подаване на Суарес. Ударът на аржентинеца профуча над гредата. 

Голям пропуск направи и Луис Суарес в 81-та минута. Уругваецът беше изведен от Сержи Роберто. Първият удар на нападателя беше блокиран от Лапорте, а повторният не успя да опъне мрежата за втори път в мача.

В 86-та минута Бенят изпълни прекрасен свободен удар, Тер Стеген изглеждаше безпомощен, но топката профуча покрай страничната греда. 

Атлетик Билбао - Барселона 0:1 

0:1 Иван Ракитич 21’

Атлетик Билбао: Ирайсос, Де Маркос, Боведа, Лапорте, Баленсиага, Итураспе (62 - Весга), Бенат, Уилямс, Ерасо (62 - Гарсия), Сасуета (76 - Муняин), Адуриц

Барселона: Тер Стеген, Роберто, Пике, Юмтити (71 - Масчерано), Алба, Ракитич, Бускетс, Д. Суарес (71 - Андре Гомес), Туран (84 - Рафиня), Меси, Л. Суарес

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/Ac6Y4ln3VnM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>