По-големите братя на Лионел Меси са родени в началото на 80-те, когато Аржентина тъкмо се е освободила от диктатурата на Хорхе Рафаел Видела и брои загиналите във Фолклендската война. В деня, когато на бял свят се появява приемникът на Марадона, в Росарио и други аржентински градове прогърмяват взривове. Така страната реагира на приетия закон "За задължителното подчинение" (оправдаващ зверствата на офицерите), последвалите протести и икономическата криза. 

Тази сложна и тъжна предистория обаче не може да попречи на любовта на семейство Меси към футбола: както по бащина, така и по майчина линия. Неслучайно родителите на бъдещия притежател на "Златната топка" се женят в разгара на световното първенство през 1978 г. , а заради мача Аржентина-Бразилия отлагат медения месец и се връщат в Росарио.

Скоро в дома на Хорхе и Селия Меси се ражда момченце, на име Лeо. На първия рожден ден лелята и чичото му подаряват фланелка с емблемата на Нюелс Олд Бойс, а 3 години по-късно родителите му връчват подарък - футболна топка. Спортните традиции на семейството, вроденият талант и тематичните подаръци сближават малкия Меси с играта. 20 години по-късно той ще бъде най-добрият в света. Това обаче нямаше да се случи, ако Лео не беше обкръжен с любовта на близките си хора. 

Мама - Селия Мария Меси (Кучитини)

Всеки път, когато Селия Меси пристига в Барселона, тя пазарува всичко необходимо за шницел по неаполитански. Това е любимото блюдо на нейния син. Такъв гастрономически нюанс е лесно обясним, тъй като в края на XIX век прапрадядото на Лионел заедно със семейството си пристига в Аржентина от италианския град Анкона. Градът е далеч от Неапол, но пък е близо до кулинарните му традиции. Така че в успеха на Меси са замесени не само аржентински и каталонски продукти, но и италиански рецепти.

Когато Селия гостува на сина си, тя му готви шницел няколко пъти в седмицата. "Само благодарение на моя неаполитански шницел ти вкарваш толкова голове" - чурулика майката на най-големия голмайстор в историята на Барселона. 

Тя се влюбва във футбола дълго преди да се роди Меси и според нейните думи обожавала Марадона - "безпринципния дявол". Когато Селия се запознава с него, тя му казва: "Надявам се моят син някога да стане велик футболист и вие да го тренирате". Така и става. Независимо че Лео се ражда след 1986 г., не го кръщават в чест на автора на знаменития гол с ръка във вратата на англичаните. Казват, че получил името си от американския певец Лионел Ричи, когото Селия много харесвала. 

След като Лео заминава за Испания, сеньора Меси-Кучитини зарязва работата на чистачка и се концентрира върху семейството си, където покрай тримата си братя растяла и малката Марисол. Селия живее в Росарио, но както и преди 30 години навсякъде съпровожда своя знаменит син: нейния лик Лео носи на лявата си плешка.

Бащата - Хорхе Меси

До момента, в който Лео става професионален футболист, роднините му работят на обекти, поправят хладилници и мият подове. На младини бащата играе нелошо като полузащитник в Нюелс Олд Лойс, но после заминава в армията и приключва със спорта. 

Времето минава и идва 17 септември 2000 г. В този ден Хорхе съпровожда 13-годишния Лео до Барселона, където започва нов живот за всички в семейство Меси. Когато Лео навършва 14 г., баща му се прощава с длъжността началник в стоманодобивната компания и започва да се занимава с делата на своя талантлив син. 

През 2013 г. срещу Хорхе завеждат дело за неплатени данъци, а през лятото на 2016 заедно със сина си са осъдени условно на 21 месеца затвор. "Аз подписвах, каквото ми кажеше татко - признава в съда Лео. - Моите юристи ме увериха, че мога да го направя." За Меси и семейството му това била доста неприятна история, но Хорхе си останал любимият баща и по съвместителство единственият агент на Лео от 2005 г. Жорже Мендеш даже и не помислял да сътрудничи с аржентинеца, защото "баща му се справяше много добре". 

Лео смята за свои учители в живота баща си и по-големия си брат Родриго ("Те винаги ми даваха съвети и ми помагаха, както могат"). Затова своя първи гол за Аржентина той посвещава именно на Хорхе Меси. В книгата си за аржентинския нападател "Меси. Изключителна биография" Лука Кайоли пита футболиста за отношенията с баща му: "Ние сме приятели, макар че не всичко протича гладко. Понякога той се вълнува за дребни неща, което ме дразни". Днес Меси-старши се наслаждава на работата си и често обновява своя семеен инстаграм, където почти всички снимки са свързани с Лео. "Много се гордея с него, защото всичко постига с огромен труд" - пише таткото.

Баткото Родриго

Лео обожава простите блюда на майка си, но към изисканата кухня на по-големия си брат се отнася внимателно. Днес Родриго работи като шеф готвач в ресторанта, който братята Меси откриха в центъра на Барселона. Засега главната звезда на "Ноу Камп" предпочита простото аржентинско печено "алфахорес". 

Когато като малък питат Лео кои са любимите му играчи, той посочвал брат си Родриго и вуйчото Макси. Малкият Родри ходел на тренировки, но никога не мислел за футболна кариера. Затова пък сега има три деца - Аугусто, Морена и Бенджамин, и много истории за малкия Лео.

- Веднъж ми каза, че иска да получи Златната топка - спомня си най-големият брат. - Тогава беше на 13 г. После за всеки рожден ден искаше единствено футболна топка и когато му подаряваха нещо друго, той се цупеше. 

Средният брат - Матиас

Меси рядко го споменава, и не случайно. Преди няколко дни за втори път (първият е през 2008 г.) осъдиха Матиас за незаконно притежание на огнестрелно оръжие. За брата на знаменития футболист е нужно специално наказание - и сега Матиас цяла година трябва да преподава футбол в училището на Росарио. Отделно още $530 глоба и трябва да се въздържа от спиртни напитки и наркотици. Трудно е да се каже кое от всичките ще бъде изпълнено.

Впрочем, заедно с майка си Матиас ръководи благотворителната организация Leo Messi Foundation и носи на лявото си рамо татуировка на Лео в националната фланелка, която показва на разни форуми. Матиас е известен и с конфликтите си с мадридистите. Веднъж показа снимка, на която се сравняват трофеите на Меси в Барса и на Кристиано в Реал. А след загубения финал за Купата на Америка през 2015 г. подхвърли на журналистите: "Проблемът на Лео е, че е аржентинец".

Все пак Матиас не е главният хулиган, който търси конфликти зад гърба на срамежливия Лео. Родриго също не пада по-долу и Лео помни не особено приятна история, също свързана с оръжие. Преди няколко години Родриго заплашил с пистолет велосипедист, който едва не се блъснал в неговото Ауди Q7 на една бензиностанция. 

Сестрата - Марисол

"Сестричката ми се върна в Аржентина, защото в училище всички говорят на каталонски, а тя плачеше от него" - спомня си звездният й брат. - Сега реват Луис Суарес и Иван Ракитич, в чиито договори е написано, че футболистите трябва да научат каталонския като официален език при общуването в клуба. От некаталонците в Барса само Андрес Иниеста се опитва да го говори". 

Марисол отговаря за връзките с обществеността в семейство Меси. Благодарение на брат си тя също има хиляди последователи. Семейното пресаташе постоянно качва снимки, с които държи в течение медиите. Например, когато всички очакваха раждането на първото дете на Меси, футболистът сподели, че журналистите са следели единствено страничките на Марисол в социалните мрежи. В трудни моменти тя винаги е подкрепяла Лео: "Когато има проблеми, аз отивам при него, държа го за ръката, седим и мълчим".

Лелята - Марсела Кучитини

Тя е най-малката сестра в семейство Кучитини, а Лео Меси е нейният любим кръщелник, който в детството гонел топката заедно със синовете й. Всичките трима днес играят професионален футбол, а майка им, както и по-рано, живее в Росарио и често се среща със Селия. Когато Лео си идва у дома, той винаги се среща с любимата си леля. "Той правеше нещо невероятно - спомня си Кучитини. - Така удряше топката във вратата на дома, че съседите ни постоянно го молеха малко да си почине". Същите съседи сега вероятно се гордеят с това.

Братовчедите - Максимилиано, Емануел и Бруно Бианкучи 

С Макси (32 г.) и Емануел (27 г.) малкият Лео прекара почти цялото си детство, докато Бруно (19 г.) бил съвсем дребосък.

Максимилиано 

"Меси е най-добрият в света - споделя Макси Бианкучи. - Но аз съм друг и се старая да си изградя собствено име". За разлика от братята си той започва да се занимава в "Сан Лоренсо" и известно време дори е първи в списъка на голмайсторите на шампионата в Бразилия. Това става през 2013 г., когато играе за Витория и в 6 мача вкарва 7 гола. Пътува много в Южна Америка и постоянно сменя клубовете. Главното му постижение е 7 гола за Фламенго и победа в шампионата на Бразилия през сезон 2008/09.

Емануел

Заедно с Емануел Лео започва да тренира футбол в Нюелс Олд Бойс, а после през 2011 г. се срещат в Барселона. В града, а не във футболния клуб, защото Емануел се прибрал в каталонския "Хирона". В продължение на година братята живеят в един от най-футболните региони на Европа и си спомнят как са гонели топката из дворовете на Росарио.

Бруно

"Той имаше стила на игра на Лео" - коментира детският треньор на Бруно - Роберто Рамирес. В същия район, където живеело семейство Меси, той се носел по улиците с топката и заставял съседите да го сравняват със своя знаменит родственик. "Бруно е дори по-техничен от Лионел и след време може да го изпревари" - коментира преди 10 г. автомеханикът Педро Пекора. 

Сравнението между Бруно и звездата на Барса е любима тема на близкото обкръжение на семейство Бианкучи. Бруно е посещавал училището на Меси и дори най-футболният дядо на планетата Антонио Кучитини разправял, че Бруно играе досущ като Меси. 

Бабата - Селия Оливейра Кучитини

"Много мисля за нея и ми се иска да ме гледа и да се радва" - споделя Лео. Всички свои голове той посвещава на баба си. Тя работела като чистачка, увличала се от футбола и угаждала всячески на своите любими внуци, но умира, когато Лео е 10-годишен.

Именно на нея семейство Меси и целият футболен свят са задължени, че талантливият хлапак започва да играе футбол. Заедно с братята му тя го водела на тренировки и уговаряла родителите му да му купят първите бутонки. Както се оказва, Селия била доста пробивна жена. Именно тя се договорила с треньора Салвадор Апарисио, който възпитал Родриго и Матиас, да разреши на Лео да посещава тренировките, а после го убедила да вкара внука й в игра. "Сериозно момче, винаги седеше тихичко с баба си - спомня си най-добрия си ученик Апарисио. В началото родителите много преживявали и се страхували, че ще стъпчат Лео на терена. На което бабата спокойно отвръщала: "Оставете момчето на спокойствие - не друг, а той вкарва головете". 

"Помня как баба ме заведе на стадиона в неделя, беше празник. Баба ми много приличаше на главната героиня от филма "Син на невестата". Тя също страдаше от Алцхаймер" - спомня си Лионел, който я познава 10 г., но получава от нея най-важното - огромната любов. В това число и към футбола.

Дядото - Антонио Кучитини

Той обича да коментира играта на внука си. След финала за Копа през 2015 г. Тони го нарече "лентяй" и предположи, че в националния тим неговите партньори ще го игнорират. Дава интервюта по всякакъв повод. Преди година той предположи, че Меси може да приключи с националния отбор. 

Приятелката от детството - Синтия Арелиано

Силвия Арелиано и Селия Меси забременяват по едно и също време и Синтия ги нарича "утробни сестри". Ако техните майки са сестри, то в детството си Лео и Синтия са били като брат и сестра. Между тях никога не е имало романтични отношения (поне Синтия никога не е говорила за това), като цялото си детство те прекарват един до друг: на ясли, в детската градина и в началното училище, а после и на рождени дни, детски празници и купони.

"Наричахме го Пики, защото беше най-малкият" - спомня си Синтия. Ученето не спори много на Лео - повече му допадат физкултурата и рисуването, а на изпити и контролни работи Синтия предавала на Меси хартийка с написаните отговори. В началното училище той бил толкова скромен, че Синтия трябвало да седне до него и да обяснява на преподавателите какво говори.

"Когато Лео отлетя за Испания, всички плакахме" - разказва Синтия Арелиано. Според нея независимо от успеха нейният приятел от детинството изобщо не се променил. "Той е все още онова срамежливо момче, с което израснахме". В Росарио Синтия продължава да изучава психология и да работи с трудни деца.

Приятелят от детството - Хуан Крус Легисамон

Той познава Меси от 6-годишен. Двамата се сприятеляват в детската футболна школа на Росарио. Семействата им дружали, заедно празнували Коледа и Нова година, както и летните ваканции. След това двамата попадат в детския отбор на Нюелс: Хуан на вратата, а Лео вкарвал голове.

"Наричаха ни "Машина-87", защото буквално разкъсвахме противника. Беше ни все едно дали играем у дома или навън, срещу "Ривер" или "Бока". Почти не губехме, а Лео вкарваше по 5 гола на мач". 

Хуан си спомня много смешни, нелепи и дори глупави истории за малкия Меси. Но има и такива, след които ти се иска още повече да уважаваш Лео.

- Веднъж играхме един финал, в който главната награда беше велосипеди за всички играчи от отбора. А Лео все още го нямаше. Оказа се, че се е заключил в банята у дома си и не може да отвори вратата. След първото полувреме ние губехме с 0:2. В крайна сметка обаче Лео успял да разбие стъклото и пристигна в началото на второто полувреме. С Лео ние победихме с 3:2 и си получихме колелетата. Разбира се, всичките три гола заби именно той.

Основното, което отбелязва Легисамон за Меси, е неговият характер. "Той никога не говори лошо за никого - разкрива приятелят на капитана на Аржентина. - Като човек е дори по-добър, отколкото като нападател". 

Най-добрият приятел - Лукас Скалиа

Лукас Скалиа е не само най-добрият приятел на Меси, но и братовчед на съпругата му Антонела. Двамата с Лео са родени в една и съща година и са минали през всички възрастови групи на Нюелс. За родния си клуб Лукас е изиграл само 4 мача за два сезона и в търсене на игрова практика пътувал до Испания, Гърция, Боливия, Колумбия и дори Хърватия.

Днес живее във Флорида и играе в Северноамериканската футболна лига (втора след МЛС) за отбора Армада Джаксънвил. В Барселона Лео се борел с хормона на растежа, преминал лечение и много тъгувал за дома. "Но никога не заплака" - спомня си Лукас Скалиа, бившият партньор на Лео на терена и верен приятел в живота.

"Много съм задължен на семейството си", признава Меси. - Ако с тях всичко е наред, с мен също". 

Днес разпознаваемият блондин с рижа брада мисли точно по този начин. Той променя своя имидж, прави си нови татуировки и постоянно си пренарежда витрината, но за близките му хора си остава Лео Меси, когото обичат не заради красивите голове и ювелирните пасове. 

Любимата - Антонела

Лео е много скромен и порядъчен човек, затова си избира за жена не някакъв бездушен модел, а обикновено момиче от Росарио. Отношенията им започват като роман между син на чистачка и дъщеря на собственик на магазини за хранителни стоки. "Един ден ти ще станеш моето момиче" - написал малкият Лео на своята възлюблена, която била с година по-млада от него. Общуването им започва като игра на малки деца. Заедно бягат по брега на реката Парана и гледат корабите. Всички смятат, че са влюбена двойка, но любовта започва по-късно. За това свидетелства и знаменитата снимка, на която редом с Лео стои тъмнокоса девойка, облечена с червено-черната фланелка на Нюелс. 

После Меси заминава за Барселона, а Антонела остава в Росарио. През 2004 г. 17-годишният Лео се завръща за кратко у дома. Според една от версиите, докато се разхождал по улиците, той зърнал девойката, която му харесвала от малка. Този ден тя не отишла на училище. 

Антонела се стягала да става стоматолог, но след 6 месеца се разочарова и постъпва в "Социални комуникации". Половин година по-късно заминава при Лео в Испания и както и през 2004 г. отново прави правилния избор не в полза на учението.

На 2 юни 2012 г. в Буенос Айрес Аржентина печели с 2:0 срещу Еквадор. След гола си в 32-рата минута Лео взима топката и я завира под фланелката си. По този начин той показва на целия свят, че с Антонела чакат дете. Днес Лео и Антонела възпитават две деца, но както и преди, живеят без брак. Според някои източници обаче двамата се разписали тайно на разкошна яхта.

 

Материал на вестник "7 дни спорт"