Лионел Меси е контузен и в негово отсъствие надеждите за успехи на Барселона се възлагат на Неймар. Именно сега е моментът бразилецът да блесне, тъй като извън усмивките и купоните и непрестанните му изяви в социалните мрежи се крие един Неймар с две много ясни идеи за живота. Първата е волята му непрекъснато да израства във футбола, докато не стане най-добрият. И втората - волята му да бъде щастлив.

И самият той вече ясно е демонстрирал желанието да израства. Отхвърли многомилионни оферти, за да остане да се развива в Барса, а само един бегъл поглед на външния му вид показва, че Неймар е съвсем друг футболист от онзи, който пристигна от Сантос през 2013-а.

Често беше обвиняван за симулант, тъй като много лесно падаше заради това, че е дребен. Но той вече се приближава до телосложението на Луис Суарес и всичко това е плод на усилената му работа във фитнес залата. Бразилецът пристигна 64,5 кг, а по официални данни вече е 68 кг. Неймар вече е по-тежък и всичко това е плод на усиления му труд във фитнеса, тъй като тези 3,5 кг повече са чиста мускулна маса. И амбицията му е те да станат 5 кг. 

Предизвикателство, което си е поставил самият футболист заедно с кондиционните специалисти, с които работи - бразилеца Рикардо Роза и Антонио Гомес от Барса. Първият живее в Барселона, в къщата на Неймар, и двамата работят ежедневно във фитнеса в дома му. Вторият беше привлечен от отбора през този сезон и с него бразилецът се готви два пъти седмично в клубната база. 

Както вече беше споменато, целта са 5 кг мускули - до 69,5 кг. Повече би било опасно за скоростта на играча, която от Барса категорично не искат да загубят, тъй като това е и едно от основните му оръжия. Неймар има ясно поставена цел и предизвикателството е да стане още по-силен физически, за да бъде много по-тежка заплаха за противниковите защитници.

Неймар вече е направил стъпки да бъде още по-ключов, по-важен и по-постоянен играч. И според специалистите именно по-добрата му физика е причината за това. Но има и още една - характерът. Когато Неймар се чувства като голямата звезда, когато бъде оставен да бъде лидер, той е такъв. Показа го с Бразилия на олимпийските игри, показва го и в Барса, когато го няма Меси. През миналия сезон вкара 11 гола в 10-те мача, в които го нямаше аржентинеца. И с изключение на един във всички каталунците бяха победители. Сега случаят е същият и Неймар е човекът, който е призован да води Барса.

Алберт Масноу, в. "Спорт"
Превод на вестник "7 дни спорт"