Селта отново се оказа черна котка за Барселона, побеждавайки с 4:3 в среща от седмия кръг на испанската Ла Лига, играна на стадион "Балаидос". Това е трето поражение за "блаугранас" в последните пет сблъсъка срещу този противник.

Шампионите изиграха навярно най-слабото си първо полувреме за календарната година и бяха тотално надиграни от надъхания си съперник. Над всички беше Яго Аспас, който подаде за първия гол на Систо, сам вкара втория и предизвика автогола на Жереми Матийо.

След почивката каталунците се активизираха и записалият мач №600 за клуба Андрес Иниеста асистира за гола с глава на Жерард Пике. Шест минути след това Неймар напълно върна интригата, вкарвайки отсъдената за нарушение срещу Андре Гомеш дузпа.

Устремът на гостуващия отбор беше спрян от собствения им вратар тер Стеген в 77-ата минута, като гафът на германеца може да влезе в богатата му колекция от изцепки. Десет минути по-късно Пике вкара още един гол, но после Барса не успя да стигне до изравняване.

Така Барселона пропадна до четвърта позиция с актив от 13 точки, докато Селта е десети с десет пункта в актива си.


Момчетата на Луис Енрике създадоха първата опасност още в самото начало, но отскубналият се напред Неймар беше съборен малко пред наказателното поле. Потърпевшият застана зад топката, но не успя да прехвърли построената пред него стена.

Бяха изминали десетина минути игра, когато Арда Туран и Луис Суарес направо скриха топката на противника с подавания в пеналта, но изстрелът на уругваеца беше спасен от вратаря Алварес. По-късно защитата на шампионите проспа центриране отляво и Марк-Андре тер Стеген трябваше да се намесва. 

В 22-ата минута Селта откри резултата при първата си смислена акция, която беше завършена от Систо. Той получи пас от Яго Аспас в наказателното поле, изпревари Жорди Алба и завърши с диагонален изстрел по земя в долния ляв ъгъл.

Гостите бяха като вцепенени, защото след изпълнението на центъра Селта отново се втурна в предни позиции и шутира чрез записалия асистенция Аспас, но този път Тер Стеген изби. 

Тъкмо беше изминал един час игра, когато един от най-добрите на терена Аспас разстреля тер Стеген след светкавична контраатака на домакините и грешка на Бускетс в опита да изчисти с глава. Опитният халф на Барса подари топката на Аспас, който надбяга Пике и завърши с диагонален удар в долния десен ъгъл.

Само две минути след това топката отново се озова в мрежата на каталунците! Жереми Матийо се опита да изчисти остро центриране отдясно, но вместо това насочи топката неспасяемо в собствената си врата! Интересното е, че центрирането беше на Вас, а зад гърба на Матийо дебнеше... Аспас.

Пет минути преди почивката Барса погледна в предни позиции, но Луис Суарес шутира покрай вратата след подаване на Неймар. 

Малко след подновяването на играта уругваецът застана зад топката при изпълнение на пряк свободен удар, но уцели стената. Барса взе инициативата и натика противника в неговата половина, но не можеше да стигне до чиста голова позиция.

Преди изтичането на час игра Жерард Пике намали пасива на своите, засичайки с глава центриране на влезлия като резерва Андрес Иниеста, за когото това е мач №600 за каталунския колос.

В средата на втората част Андре Гомеш беше дръпнат за фланелката в наказателното поле и реферът правилно посочи бялата точка. Неймар пое отговорността и не сбърка, пращайки кълбото в долния ляв ъгъл!

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/wUooNXc_DEs" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

При първата добра атака на Селта след почивката Систо стреля фалцово към вратата на тер Стеген, но германският вратар улови спокойно. 

В 77-ата минута обаче точно тер Стеген издъни своите и спря устрема им в търсене на изравнителен гол. Топката беше върната към него, но стражът изчисти в главата на Пабло Ернандес, който изправи на крака смълчаните трибуни.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/_iSCKOjfaQM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Десет минути след това Барса все пак върна още един гол, дело отново на Пике. Защитникът засече центриране отдясно с глава, като заслугата беше на Денис Суарес. Младият халф осъществи страхотен пробив и сервира топката на опитния си съотборник.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/krmRbEjUOhM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

В последната минута на редовното време Неймар стреля с глава от трудна позиция, но топката мина покрай лявата греда! После Пике получи възможност да мушне хеттрик, но този път беше отказан от Алварес.

 

Селта - Барселона 4:3

1:0 Систо - 22'
2:0 Яго Аспас - 31' 
3:0 Жереми Матийо - 33', автогол
3:1 Жерард Пике - 58'
3:2 Неймар - 64', дузпа
4:2 Пабло Ернандес - 77'
4:3 Жерард Пике - 87'

 

Селта: Алварес, Кабрал, Гомес, Ронкалия, Майо, Радоя, Вас (Ото - 83'), Систо, Ернандес, Бонгонда (Диас - 63'), Аспас (Гуидети - 88')

Барселона: Тер Стеген, Пике, Матийо, Роберто, Алба (Алкасер - 81'), Бускетс (Денис Суарес - 76'), Рафиня (Иниеста - 46'), Гомеш, Арда, Неймар, Луис Суарес