Лионел Меси отново бе големият герой на Барселона. Аржентинецът наниза два гола за победата с 3:2 в гостуването на Валенсия, включително от дузпа в 92-та минута. Мачът на „Местая“ имаше изобилие от любопитни моменти и странни съдийски отсъждания.

Меси бе дал преднина на каталунците с гол в 22-та минута, но в началото на второто полувреме Мунир Ел Хадади и Родриго обърнаха развоя. Малко след това Луис Суарес изравни, а в добавеното време изработи дузпа, реализиране от Меси.  

Домакините имаха сериозни претенции за първия гол на Меси и една неотсъдена дузпа, а лошата новина за каталунците е, че Андрес Иниеста получи сериозна контузия и според предварителните прогнози ще бъде извън игра поне 3-4 месеца.

С този успех Барса се изкачи на първото място с актив от 19 точки, с една повече от Атлетико Мадрид и Реал Мадрид, които имат мачове утре – съответно гостуване на Севиля и домакинство на Атлетик Билбао. Валенсия е на 15-то място с 9 точки.

Срещата започна с много високо темпо и с интересни ситуации и пред двете врати. В 12-та минута обаче Андрес Иниеста получи контузия след остро влизане на Енцо Перес и поиска смяна, а каталунците се притесняват, че травмата може да е сериозна. Веднага тръгнаха спекулации, като според местните медии Иниеста е скъсал странична връзка на коляното и ще бъде извън терените поне 3-4 месеца.

Барса поведе в резултата в 22-та минута, когато Меси прати много добре насочен шут към левия долен ъгъл на Диего Алвеш. Стражът на Валенсия не успя да реагира, а домакините имаха сериозни претенции за засада, тъй като Луис Суарес бе пред него и му пречеше да види топката. В крайна сметка голът беше зачетен, а Меси продължи да тероризира Валенсия.

Домакините опитаха бързо да се върнат в мача, но Родриго не успя да се възползва от добро центриране на Жоао Кансело. В 32-та минута Юмтити избута Родриго в наказателното си поле, но главният съдия не посмя да даде дузпа за домакините. До края на първото полувреме имаше и още една любопитна ситуация, когато в 41-та минута Бускетс може да получи втори жълт картон, но реферът Майенко отново не реагира.

В началото на второто полувреме Луис Суарес пропусна страхотен шанс да вкара втори гол за Барса, а малко след това пропускът му щеше да струва скъпо. В 52-та минута юношата на каталунците Мунир Ел Хадади изравни, след като засече хубаво центриране на Дани Парехо отдясно. Нападателят направи 1:1 след удар в близкия ъгъл.  

Това обаче не бе всичко – след още 4 минути Валенсия направи пълен обрат. Нани изведе в страхотна позиция Родриго, който успя да изпревари Юмтити и да прониже Тер Стеген за втори път.

Барса обаче успя да се върне бързо в мача. Диего Алвеш спаси страхотен удар с глава на Иван Ракитич, но Луис Суарес дебнеше наблизо и нямаше проблеми да направи 2:2. Това беше 21-ви гол на уругваеца в последните 14 мача в първенството и доказа, че наградата му за голмайстор №1 на Европа не е никак случайна.

Двубоят вървеше към равенство, когато в даденото продължение Луис Суарес изработи дузпа, а Лео Меси беше безкомпромисен от бялата точка – 3:2 за Барселона.

Това беше 19-ти гол в 21 мача за Лео срещу „прилепите“. Аржентинецът има повече единствено срещу Атлетико Мадрид (21) и Севиля (20). Лео вкара на „прилепите“ за 10-ти пореден сезон и има 11 гола в последните си 6 мача за Барса.

Валенсия – Барселона 2:3

0:1 Лионел Меси 22‘

1:1 Мунир Ел Хадади 52‘

2:1 Родриго 56‘

2:2 Луис Суарес

2:3 Лионел Меси 90+2‘-д

Валенсия: Алвеш, Монтоя (46 – Мунир), Гарай, Мангала, Гая (38 – Абденур), Суарес, Перес, Жоао, Парехо, Нани, Родриго (71 – Мина)

Барселона: Тер Стеген, Роберто, Масчерано, Юмтити, Дин, Бускетс, Гомес (71 – Денис Суарес), Иниеста (12 - Ракитич), Меси, Неймар, Суарес

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/OT799ivMb7M" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>