Испанският шампион Барселона си навлече гнева на цялата страна след драматичната победа с 3:2 над Валенсия на стадион "Местая".

В 92-ата минута на сблъсъка Лео Меси донесе успеха за каталунците с гол от дузпа, а след него феновете на "прилепите" хвърлиха празни бутилки от минерална вода по футболистите на гостите. Комичното беше, че шишето падна между купа от играчи, но всички се хванаха за главите.

Именно симулациите ядосаха Испания и президентът на местната футболна федерация Хавиер Тебас заяви: "Това приличаше на боулинг, футболистите паднаха като кегли. Не само ние видяхме какво се случи, но и милиони деца. Ще ме е срам, ако моите деца ме видят, че симулирам. Не ми хареса и това, че Меси отиде да празнува пред феновете на Валенсия", каза той, припомняйки и провокациите на състезателите на каталунците към привържениците на Валенсия. "Състезателите могат да са паднали и от капките вода. Когато толкова много хора гледат, не трябва да се постъпва така. Не знам дали Неймар е виновен, или някой друг, но трябва да се отървем от този вид поведение", добави Тебас, който е известен фен на Реал Мадрид.

Дисциплинарната комисия към Испанската футболна федерация също излезе със становище относно инцидента, в което се пише, че "симулациите трябва да бъдат изкоренени". "Без да се оправдава държанието на няколко фена, целящи да създадат проблеми, трябва да се вземе под внимание и определените жестове на играчи на ФК Барселона след отбелязването на попадението. Освен това някои от футболистите симулираха травма във въпросния инцидент. Такива неща не трябва да се случват на спортни събития", гласи изявлението.

Валенсия не се размина безнаказано, въпреки че фенът, хвърлил бутилката, беше арестуван. "Прилепите" са глобени с 1500 евро и са с последно предупреждение за домакинство пред празни трибуни.