Барселона беше на минути от нов кошмар и срамен резултат след унизителното 0:4 от Пари Сен Жермен във вторник. Тимът на Луис Енрике победи много трудно Леганес с 2:1, като Лео Меси вкара победното попадение едва в 89-та минута. И то от дузпа. 

Аржентинецът бе дал ранен аванс на каталунците, които не направиха нищо запомнящо се след това. В 71-та минута резервата Унай Лопес изравни, за да дойде победното попадение на Меси. 

Измъченият успех остави Барса в битката за титлата в Примера дивисион. Тимът на Луис Енрике има 51 точки, с 1 по-малко от лидера Реал Мадрид. Големият враг на Барса обаче има с два мача по-малко. 

Каталунците имаха мечтан старт на срещата и след само 3 минути и 17 секунди игра вкараха. Неймар започна бърза контраатака, подаде на Луис Суарес, който пък намери на прекрасна позиция Лео Меси. За аржентинеца остана най-лесното и само трябваше да вкара - 1:0 за Барселона. Това беше 33-ти гол в 34 мача за Меси от началото на сезона.

Ранният гол явно успокои играчите на Барса, които противно на очакванията, не успяха да вкарат до края на полувремето. За сметка на това гостите имаха цели три положения, спасени от Марк-Андре Тер Стеген. 

В 18-та минута Набил Ел Жар излезе сам срещу стража на Барса, но не може да го преодолее. Секунди по-късно топката отново бе на крака на Ел Жар, но и този път Тер Стеген изби и показа висока класа.

Последваха пропуски на Меси и Суарес, а в 36-та минута Мантовани остана непокрит след центриране от ъглов удар, но не успя да насочи неспасяем удар. В края на полувремето Тер Стеген отново показа рефлекс след изстрел на Ел Жар. 

Барса започна второто полувреме със същото лежерно темпо и още в началото Тер Стеген отрази нов удар, този път на Гереро. Неймар и Ракитич пропуснаха пред отсрещната врата, за да дойде 71-та минута, когато Леганес изравни. 

Сержи Роберто изгуби леко топката на десния бек от Маркано, който подаде на границата на наказателното поле. Там Унай Лопес стреля по земята, но този път намесата на Тер Стеген не бе никак добра. Топката мина между краката му и влезе в мрежата - 1:1.

Барса опита нещо като натиск до края. В игра се появи и Андрес Иниеста, който записа мач №400 с фланелката на каталунците в Ла Лига. Само Шави Ернандес има повече - 505. 

Кулминацията в мача дойде в 89-та минута, когато Монтовани спъна Неймар в наказателното поле на Леганес. Реферът беше категоричен - дузпа за Барселона. Лео Меси се нае с отговорността да изпълни и въпреки че Ерерин усети ъгъла, вкара за 2:1. Това беше 19-ти гол за Лео от началото на сезона, което го направи едноличен лидер на върха при голмайсторите с 19 гола. С 18 е Луис Суарес. По-важното обаче бе, че Меси донесе победата на каталунците, с която те продължават гонитбата. 

В добавеното време повече от 65 000 зрители на “Ноу Камп” изтръпнаха, когато удар на Ел Жар мина на сантиметри от страничната греда. 

Барселона - Леганес 2:1 

1:0 Лионел Меси 4’

1:1 Унай Лопес 71’

2:1 Лионел Меси 89-д'

Барселона: Тер Стеген, Роберто, Юмтити, Матийо, Дин (82 - Алба), Ракитич, Гомес (80 - Иниеста), Рафиня (80 - Д. Суарес), Меси, Неймар, Суарес 

Леганес: Ерерин, Тито, Мантовани, Сиовас (87 - Инсуа), Рико, Алберто, Моран (65 - Лопес), Ел Жар, Пирес, Шимановски (70 - Маркано), Гереро

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/5pZST-ulIZI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>