Лионел Меси за пореден път се оказа най-решаващият играч за Барселона. Аржентинецът донесе победата на каталунците с 2:1 като гост на Атлетико Мадрид, след като вкара в 86-та минута. 

Преди това Рафиня Алкантара (64) бе дал аванс на каталунците, но Диего Годин изравни за Атлетико малко след това. Все пак Барса стигна до трите точки в 100-ния мач на Луис Енрике като треньор на тима. 

С този успех Барса се изкачи на първото място в класирането с 54 точки, с две повече от Реал Мадрид, който по-късно тази вечер гостува на Виляреал. Кралете обаче имат два мача по-малко. 

Двата отбора започнаха с директен футбол, без опознаване и още в първите минути Ферейра-Караско, а след това и Диего Годин можеха да възпламенят трибуните. Барса отговори с удар на Лео Меси от 25 метра, който не притесни Ян Облак. 

Постепенно каталунците започнаха да боравят по-често с топката, но Габи Фернандес и Антоан Гризман можеха да вкарат, но защитата на Барса се справи добре. В 26-та минута Гризман пробва късмета си и с удар извън наказателното поле, но Тер Стеген изби. 

В края на първата част Ян Облак също се отличи със специално спасяване след удар на Лео Меси от фаул. Малко след това Пике стреля с глава след центриране на Неймар от ъглов удар, но Облак отново бе на мястото си.

Така първото полувреме завърши при 0:0, което означаваше, че каталунците не допуснаха гол в нито едно от първите полувремена на последните си 13 мача в първенството. 

Барса изпусна най-доброто си положение в 49-та минута. Лео Меси изведе Луис Суарес сам срещу Облак, уругваецът стреля технично покрай стража на Атлетико, но не успя да улучи вратата. 

Отговорът на домакините не закъсня. При една контраатака в 52-та минута Гамейро пусна към Гризман, който стреля от малък ъгъл и не затрудни особено Тер Стеген. Малко след това удар на Годин с глава мина над гредата. 

Барса все пак вкара в 64-та минута. Луис Суарес опита шут по диагонала, но беше блокиран. Топката обаче попадна на крака на Рафиня Алкантара, който хладнокръвно преодоля Ян Облак - 1:0 за Барселона. Това бе първи гол на Рафиня от октомври насам, с който прекъсна “сушата” си от 12 мача. И друг любопитен момент - бразилецът реализира шестото си попадение за сезона след само 8 шута към противниковите врати. 

Радостта на каталунците беше кратка. В 70-та минута Коке центрира от свободен удар, Диего Годин надскочи Бускетс и Юмтити и леко отклони топката във вратата на гостите - 1:1. Това беше 50-та асистенция на Коке от сезон 2012/2013, като за този период само Лео Меси (61) има повече. 

Двубоят вървеше към равенство, когато в 86-та минута Лео Меси реши всичко за каталунците. След поредното разбъркване в наказателното поле на домакините Лео стреля, но ударът му бе блокиран от Стефан Савич. Аржентинецът отново стигна до топката и този път не сгреши - 2:1 и три точки за Барселона.  

Това беше 20-ти гол на Меси в първенството този сезон и общо 27-ми срещу Атлетико във всички турнири. 

Атлетико Мадрид - Барселона 1:2 

0:1 Рафиня Алкантара 64’

1:1 Диего Годин 70’

1:2 Лионел Меси 86’

Атлетико Мадрид: Облак, Вършалко, Савич, Годин, Луис, Саул, Коке, Габи, Караско (68 - Торес), Гамейро (73 - Кореа), Гризман 

Барселона: Тер Стеген, Роберто (85 - Гомеш), Пике, Юмтити, Матийо (77 - Дин), Рафиня, Бускетс, Иниеста (71 - Ракитич), Меси, Неймар, Суарес

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/emTzMKQL3B4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>