Барселона постигна една от най-великите победи в историята на Шампионската лига. След 6:1 над Пари Сен Жермен каталунците успяха да обърнат развоя след шокиращата загуба с 0:4 в първия мач. Големият герой бе Сержи Роберто, който вкара така чаканото попадение в 95-та минута. Преди това развоят на срещата беше достоен за Холивуд. Барса вървеше по график, след като водеше с 3:0 до 50-та минута. След това Единсон Кавани смълча трибуните и до 88-та минута резултатът не се промени, а домакините се нуждаеха от цели три гола. 

Неймар направи 4:1 от фаул в 88-та минута, а в 90-та вкара за 5:1 след спорна дузпа. Реферът даде 5-минутно продължение, след което каталунците триумфираха. Роберто засече центриране на Арда Туран и "взриви" трибуните. Така Барселона стана първият отбор в историята на Шампионската лига, който успява да преодолее дефицит от 4 гола след първия мач. Каталунците са на четвъртфинал в Шампионската лига за 10-ти пореден сезон. 

Барса започна много надъхано пред 96 290 души на “Ноу Камп” и общо взето срещата се играеше на една врата. Каталунците имаха и късмета да вкарат ранен гол, след като още в 3-та минута Луис Суарес се възползва от грешка в защитата на французите и с глава прехвърли вратаря на гостите Кевин Трап. Това беше 65 гол на Суарес в 64 свои мача на “Ноу Камп”, като прекрати серията си от пет мача без попадение в турнира. 

До края на полувремето футболистите на ПСЖ рядко минаваха центъра. При една контраатака обаче Дракслер опита центриране, а Масчерано легна на шпагат, но отклони топката с ръка. Реферът Денис Айтекин обаче не реагира. През първата част играчи на ПСЖ също играха с ръка в наказателното си поле, но съдията не посочи бялата точка и в двете ситуации. 

Планът на Барса вървеше добре и в 40-та минута феновете на “Ноу Камп” пак изригнаха. Андрес Иниеста се пребори с Маркиньос в наказателното поле на ПСЖ и с пета от аутлинията опита да върне топката към дузпата. Курзава обаче имаше нещастието да си вкара автогол - 2:0 за каталунците. 

Домакините предвкусваха велика вечер, когато в 50-та минута Лео Меси направи 3:0 от дузпа. Мюние се подхлъзна в най-неподходящия момент и с глава спъна Неймар. Меси не трепна от бялата точка и вкара 94-то си попадение в Шампионската лига от 113 мача. Аржентинецът е водещ реализатор в турнира този сезон с 11 гола, а освен това изравни Кристиано Роналдо (11) по вкарани дузпи. 

Малко след това треньорът на гостите Унай Емери пусна в игра Анхел Ди Мария, който раздвижи играта. Кавани показа, че трябва да бъде внимателно следен, когато в 52-та минута удари греда след центриране на Мюние отдясно. Само три минути по-късно уругваецът не сгреши. Кавани беше оставен сам около точката на дузпата и с воле заби топката под гредата - 3:1. Това беше 38-ми гол за уругваеца този сезон. 

Малко след Кавани изскочи сам срещу Тер Стеген след пас на Дракслер, но вратарят на Барселона спаси. До края французите се окопаха пред наказателното си поле и чакаха на контраатака да наранят отново каталунците. В 88-та минута Неймар вкара 4-ти гол след перфектно изпълнение на свободен удар. 

В 90-та минута Барса получи дузпа. Маркиньос побутна Суарес след далечно подаване и уругваецът падна артистично. Този път зад бялата точка застана Неймар, който вкара второто си попадение - 5:1. 

Оставаха 5 минути до края на мача, а Барса се нуждаеше от още един гол, за да се класира напред. Кулминацията дойде в 5-та минута на добавеното време, когато Арда Туран центрира към наказателното поле на ПСЖ. Гостите опитаха да направят изкуствена засада, но резервата Сержи Роберто се измъкна и с летящ удар с крак успя да чукне топката покрай Кевин Трап. И да стартира празненствата в Барселона.

Барселона - Пари Сен Жермен 6:1

1:0 Луис Суарес (3)

2:0 Лайвин Курзава 40'-автогол

3:0 Лионел Меси 50'

3:1 Единсон Кавани 62’-д

4:1 Неймар 88’

5:1 Неймар 90’-д  

6:1 Сержи Роберто 90+5'

Барселона: Тер Стеген, Масчерано, Пике, Юмтити, Рафиня (76 - Роберто), Ракитич (84 - Гомеш), Бускетс, Иниеста (64 - Арда), Меси, Суарес, Неймар

ПСЖ: Трап, Мюние (90 - Криховяк), Маркиньос, Тиаго Силва, Курзава, Рабио, Матюиди, Моура (55 - Ди Мария), Верати, Дракслер (75 - Орие), Кавани

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/vjwQ1Ndzg3c" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>