Барселона победи Реал Сосиедад с 3:2 в двубой от 32-ия кръг на испанската Ла Лига, игран на стадион "Ноу Камп".

Двата отбора изиграха вихрено първо полувреме, в което паднаха цели пет попадения, като до 37-ата минута Барса водеше само с един гол. Лео Меси откри и удвои аванса на своите, които отново се пропукаха на няколко пъти в отбрана.

Пако Алкасер възстанови разликата от две попадения след автогола на Самюел Юмтити, но точно преди почивката Чаби Прието съхрани надеждите на Сосиедад за нещо повече от почетно поражение.

Двата отбора бяха доста по-кротки през второто полувреме, в което шампионите твърде често допускаха играта в собствената си половина. В добавеното верме Луис Суарес пропусна сам срещу вратаря.

Победата остави Барселона в борбата за титлата. Тимът на Луис Енрике има 72 точки, с три по-малко от лидера Реал Мадрид, който е и с мач по-малко. Реал Сосиедад е седми с 52 пункта.


Срещата изненадващо започна с добре познатия през този сезон хаос в отбраната на Барселона. Юри получи в наказателното поле и отправи силен удар от въздуха, но уцели противников футболист и домакините оцеляха. На отсрещната врата топката беше центрирана по земя към Луис Суарес, но уругваецът се подхлъзна.

Момчетата на Луис Енрике се втурнаха в предни позиции, но Рули излезе смело и блокира опасността. Веднага след това гостуващият отбор контраатакува и оставеният непокрит Оярзабал стреля от движение, но право в тялото на Марк-Андре тер Стеген.

В 17-ата минута голямата звезда Лионел Меси изведе своите напред в резултата с бомбен изстрел извън наказателното поле. Той получи от Луис Суарес и закова кълбото в долния десен ъгъл от около 25 метра.

Малко след това Суарес се опита да намери с успоредно на голлинията подаване по земя, но Лео се размина с топката. Иван Ракитич върна към уругваеца, който би мощно от воле, но в тялото на бранител. 

Преди изтичането на половин час игра Пако Алкасер показа защо е смятан за трансферна издънка. Нападателят получи на добра позиция в наказателното поле, но се оплете в топката и пропусна една от най-добрите възможности след пас на Сержи Роберто.

В 37-ата минута Луис Суарес открадна топката и стреля в обсега на Рули, но топката се отби към Лео Меси и аржентинецът вкара на празна врата един от най-лесните си голове.

Малко след това колебливата защита на Барса се пропука отново и този път беше наказана. Иниго Мартинес финтира двама противници и би мощно, след което топката рикошира в тялото на Самюел Юмтити и влетя в мрежата.

Отговорът на "блаугранас" беше светкавичен и този път Алкасер изкупи вината си за пропуска. Той беше намерен от Лео Меси и завърши хладнокръвно с диагонален удар в долния десен ъгъл.

Това обаче не беше всичко за първото полувреме, защото в добавеното време на първата част баските отново се разписаха. Чаби Прието засече от въздуха по много техничен начин центрирането на Вилиан и наказа тер Стеген.

Началото на второто полувреме беше доста по-спокойно, но Барса отново позволяваше на своя противник да поглежда често в предни позиции. 

Каталунците изглеждаха твърде уморени и безидейни в атака, като при една от редките техни атаки Сержи Роберто се озова на добра позиция по случайност, но не стигна до топката. 

На отсрещната врата Марк-Андре тер Стеген направи спасяване в последния момент при опита да бъде прехвърлен от Ияраменди, чийто смел опит обра овациите.

Пет минути преди края н редовното време Лео Меси нахлу в наказателното поле и падна след контакт с Ияраменди, но реферът прецени, че действието е напълно в рамките на правилата. После влезлият като резерва Денис Суарес стреля към вратата, но без успех.

В добавеното време на срещата Луис Суарес беше изведен сам срещу Рули, но се приближи прекалено близо до него и вратарят спаси.

Барселона - Реал Сосиедад 3:2

1:0 Лионел Меси - 17'
2:0 Лионел Меси - 37'
2:1 Самюел Юмтити - 42', автогол
3:1 Пако Алкасер - 44'
3:2 Чаби Прието - 45' +1

 

Барселона: Тер Стеген, Пике, Юмтити, Алба, Роберто, Гомеш (Иниеста - 69'), Бускетс, Ракитич, Меси, Луис Суарес, Алкасер (Денис Суарес - 80')

Реал Сосиедад: Рули, Мартинес, Залдуа, Навас, Юри, Прието, Ияраменди, Сурутуса (Гранеро - 84'), Вела (Каналес - 62'), Жозе (Баутиста - 79'), Оярзабал