Барселона спечели с убедителното 4:1 смятаното за тежко гостуване на Лас Палмас и продължава да се надява за защита на титлата си. Неймар наниза три гола за успеха на каталунците, а веднъж се разписа и Луис Суарес. 

Луис Енрике и играчите му обаче хвърляха по един поглед на случващото се на “Сантяго Бернабеу”, надявайки се Реал да се издъни у дома срещу Севиля. “Кралете” също постигнаха успех с 4:1 и така развръзката за титлата бе отложена. 

Барселона продължава да е на върха в класирането с 87 точки, колкото има и Реал Мадрид. Каталунците обаче са с по-добри показатели в преките двубои. Разликата обаче може да дойде от това, че Реал има мач по-малко - гостуване на Селта в сряда. В последния кръг на 21 май Барса посреща Ейбар, докато столичани гостуват на Малага. 

Барса излезе с нетрадиционна защита, след като още на загрявката преди мача Хавиер Масчерано получи мускулна контузия и вместо него в центъра на отбраната до Самюел Юмтити излезе бразилецът Марлон. Лукас Дин пък бе десен бек заради наказанието на Сержи Роберто. 

Именно Дин бе въвлечен в първия инцидент в мача, след като още в 6-та минута фаулира откъсващия се сам срещу Тер Стеген нападател на домакините Хесе Родригес. Дин обаче получи само жълт картон. 

Барса владееше инициативата и почти уби интригата в мача с два гола в рамките на две минути. Първо в 25-та Бускетс изведе Луис Суарес сам срещу вратаря на домакините. Уругваецът обаче не се показа като егоист и пусна на Неймар, който на празна врата направи 1:0. Това бе 13-та асистенция в Ла Лига за Суарес този сезон, като в големите 5 първенства повече имат само Емил Форсберг (18) и Кевин Де Бройне (15).

Бразилецът се отблагодари за асистенцията в 27-та минута, когато достави страхотна топка за Суарес за защитата на Лас Палмас. Ел Пистолеро само копна кълбото над Варгас за 2:0.

Втората част започна с нещо като натиск за домакините, но в 55-та минута Меси бе на сантиметри от трети гол за каталунците. Само 5 по-късно Хесе профука най-доброто положение за Лас Палмас, след като бе изведен сан срещу Тер Стеген, но германецът спаси. 

Все пак в 63-та минута домакините намалиха. Защитникът Педро Бигас подхвана контраатака и пробяга разстоянието до наказателното поле на Барса. Там получи остра топка отдясно от Боатенг и като истински нападател вкара зад Тер Стеген. 

Радостта на домакините не трая дълго. В 67-та минута Иван Ракитич центрира отдясно, а Неймар с глава вкара второто си попадение в срещата. В 77-та минута бразилецът реализира още веднъж и за първи път от октомври 2015 година записа хеттрик. Тогава Неймар вкара 4 гола на Райо Валекано.

Лас Палмас - Барселона 1:4 

0:1 Неймар 25’

0:2 Луис Суарес 27’

1:2 Педро Бигас 63’

1:3 Неймар 67’

1:4 Неймар 77’

Лас Палмас: Варгас, Мичел, Лемос, Бигас, Лопес, Монторо, Момо (72 - Халилович), Меса (78 - Херман), Виера (85 - Кастелано), Хесе, Боатенг 

Барселона: Тер Стеген, Марлон, Дин (58 - Гомеш), Юмтити, Алба, Ракитич (79 - Денис Суарес), Бускетс, Иниеста, Меси, Неймар, Суарес (79 - Алкасер)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/taV98DwXh4k" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>