Селта приема довечера Реал Мадрид в съдбоносен за титлата мач. При евентуален успех във Виго Белия балет ще изпревари с 3 т. лидера Барселона и в последния кръг ще се нуждае от точка в Малага, за да спечели първа титла от 5 години насам.

Така сблъсъкът на „Балаидос“ се превръща в ключов, от чийто изход са заинтересовани и каталунците. Неофициално се твърди, че домакините ще бъдат сериозно стимулирани, за да скочат на столичани и евентуалн да ги спрат. Подобна практика, макар и неодобрявана, има дългогодишни традиции в Примера дивисион и грандовете често пъти са си патили. „Ние загубихме във Виго, а също и в Малага. Щом се случи на нас, защо да не се случи и на Реал“, направи се на наивен по парливата тема треньорът на Барселона Луис Енрике. Според него тимът му има шансове да защити титлата си, а не е тайна, че финансовият стимул е именно от Каталуня.

Проблемът обаче може да дойде от ужасяващата форма, в която се намират галисийците. Тимът постави клубен рекорд с достигането до 1/2-финал в Лига Европа, където обаче нямаше аргументи срещу Манчестър Ю (0:1 у дома, 1:1 на „Олд Трафорд“). По-тревожното е, че небесносините нямат победа в последните си 8 мача, 6 от които загубиха. Така Селта се свлече до 13-ото място в класирането и няма никакви шансове за нов европоход.

„Сезонът бе много емоционален за всички нас. В Лига Европа се представихме забележително, макар да не стигнахме до финала. Континенталното участие обаче изцеди много от силите ни, което даде отражение в Примера. Би било прекрасно да зарадваме накрая нашите фенове с победа срещу отбор като Реал“, заяви аржентинският треньор на галисийците Едуардо Берисо, който заради наказание ще гледа мача от ложата. 

Колегата му Зинедин Зидан е наясно с тежкия мач, който очаква Реал на „Балаидос“. „Остават ни два финала в Ла Лига. Физически сме много добре и мислим за мача срещу Селта“, заяви французинът на пресконференцията. Запитан дали галисийският тим ще играе феърплей и дали ще има специални премии за небесносините, Зизу обяви многозначително - „Футболистите на Селта ще играят така, както трябва да играят. Не се съмнявам ни най-малко в професионализма им“. 

Треньорът на Реал добави, че няма да пази звездата на тима Роналдо, който при евентуален жълт картон ще е наказан за последния двубой в Малага. „Кристиано ще играе и в двата мача в Примера, и на финала в Кардиф. Няма да има почивка за него. Застрашен е от наказание? Спокойно, няма да получи жълт картон. Нека мислим позитивно“, с усмивка сподели той. 

На въпрос за бъдещето си на „Сантяго Бернабеу“ Зидан отговори: „Мисля ден за ден и това е. Доволен съм и използвам всеки миг, защото знам, че все някога ще дойде краят. Докато излизам от колата си на Валдебебас, ще се наслаждавам на работата си“.