Мениджърът на Евертън Роналд Куман си спомни за славната дата 20-и май 1992 година, когато неговият гол на стадион "Уембли" срещу Сампдория донесе първата европейска титла за Барселона. Тогава в редиците на каталунците беше и българинът Христо Стоичков.

"Първият триумф винаги е специален, особено за Барселона. Клубът започна да прави велики неща именно от "Уембли". През последните години бяха спечелени много трофеи, но първата е началото на всичко. От нашата вечер Барселона вече стана част от най-добрите в света", сподели холандецът.

"Заради нарежданията на Кройф ние играехме различно от всички останали. Беше важно да постигнем тези успехи в Испания и Европа, но беше важно да го направим и със своя стил на игра. Трябваше да направим така, че отборът да играе страхотен футбол и да бъдем атрактивни за гледане. Това беше много важно."

"Помня дните преди финала, защото феновете се опасяваха да не загубим отново. Спомените от загубения финал в Севиля срещу Стяуа бяха живи. Но "Уембли" промени манталитета на клуба. Ние показахме, че не само можем да се класираме на финал, но и да го спечелим. Барса загуби страха си в онази вечер."

"Ние бяхме много близки хора със силни характери в отбора. Разбирахме се и извън терена, поздравявахме се и се насърчавахме. Беше важно да имаме играчи като Бакеро и Алесанко, но и чужденци. Имахме играчи с дух на победители. Ние излизахме на терена с идеята да победим."

"Научихме много от Йохан и неговото присъствие в съблекалнята. Тази група от качествени играчи и треньори направихме така, че клубът стана по-добър. А групата чуждестранни играчи след нас донесоха бъдещите успехи на Барселона", допълни Куман.