Барселона спечели Купата на Краля за рекорден 29 път в историята си и трета поредна година, след като на финала победи с 3:1 приятната изненада Алавес. Двата отбора се представиха на ниво в последния мач, който се игра на стадион "Висенте Калдерон".

С основна заслуга за успеха на каталунците беше обичайният заподозрян Лео Меси. Той откри резултата в 30-ата минута и изработи головете на Неймар (45) и Пако Алкасер (45+8). За баските точен беше Тио Ернандес (33) за 1:1, а при 0:0 Гомес Перес Ибай нацели гредата.

С този трофей Барса спаси сезона и изпрати подобаващо треньора си Луис Енрике, който напуска след три сезона на "Камп Ноу". В тях Лучо донесе във витрината на клуба общо 9 трофея, като най-силната му година беше 2015 – Шампионска лига, дубъл в Испания, Суперкупата на УЕФА и световното клубно първенство.


Хавиер Масчерано започна като десен защитник за Барселона заради отсъствието на наказания Сержи Роберто. На върха на атаката Пако Алкасер очаквано смени другия дисквалифициран футболист Луис Суарес, до него действаха звездите Лео Меси и Неймар.

Треньорът на баските Маурисио Пелегрино заложи ха смеха 5-4-1, като в предни позиции игра Дейверсон. В състава му имаше и трима играчи, които са минали Реал Мадрид – вратаря Фернандо Пачеко, Кико Фемения и Маркос Йоренте (под наем), както и Тио Ернандес, който е собственост на Атлетико Мадрид, но се предполага, че от новия сезон ще премине на "Сантяго Бернабеу".

Мачът започна на високо темпо и с натиск на Барса, но в 3-ата минута ахилесовата пета на каталунците – защитата, едва не им изигра лоша шега. Отбраната действа колебливо, което позволи на Дейверсон за навлезе остро в наказателното поле, но последвалото му подаване беше пресечено.

Символичните домакини отговориха малко по-късно, след като Алба направи двойно с Меси, проби по фланга и центрира успоредно на голлинията, където Алкасер закъсня и не успя да засече топката във вратата. След 10 минути игра Масчерано трябваше да напусне терена принудително, а на негово място се появи Андре Гомес.

След четвърт час игра страстите се нажежиха за два последователни груби фаула на Едгар срещу Иниеста и Юмтити, което доведе до първия жълт картон в срещата. До този момент владеенето на топката беше от внушителните 78% за Барселона, но единственият удар беше на сметката на Алавес, който бе безкрайно неточен.

В средата на полувремето Меси навърза няколко противникови футболисти, подаде към Неймар, който овладя и стреля, но над напречната греда. В следващите минути Барса имаше тотално превъзходство, докато Алавес играеше на ръба на грубостта, което накара Меси да поиска обяснение от съдията.

В 26-ата минута баските бяха на косъм от гола. Пике сбърка при изнасянето, Ибай му отне кълбото и отправи удар в близкия ъгъл. Силесен не се намеси добре, но гредата му се оказа пръв помощник, след което топката се претърколи по голлинията, но там нямаше кой да я добута.

След половин час игра геният на Меси си каза думата. Петкратният носител на Златната топка комбинира с Неймар и с безпощаден шут от пеналта точно до гредата матира вратаря за 1:0! По този начин аржентинският национал отбеляза 54-ия си гол през сезона и 5-ти за Купата на Краля, с което настигна на върха в листата Бен Йедер от Севиля. Алавес обаче изравни само 180 секунди по-късно. "Синьо-белите" спечелиха фаул на удобна позиция, от която Ернандес с брилянтно изпълнение в далечния ъгъл преодоля Силесен за 1:1! После Барса отново се втурна в предни позиции и удар на Меси беше уловен от Пачеко, а Ракитич не уцели вратата от удобна позиция.

В самия край на полувремето възпитаниците на Луис Енрике отново поведоха, а с основна заслуга беше Меси. Той направи поредния солов пробив през центъра, разтегли играта на десния фланг, където Гомес центрира успоредно на голлинията. Там Пако се размина, но дебнещият на втора греда Неймар нямаше как да сбърка за 2:1! При ситуацията обаче останаха съмнения за засада на бразилския национал.

В последната минута на добавеното време на първата част каталунците поведоха с 3:1. Меси мина като на парад през петима играчи на Алавес, след което с пас по конец изведе Алкасер и той най-накрая демонстрира головия си инстинкт и с едно докосване преодоля Пачеко. Малко след подновяването на играта Меси намери Пако на чиста позиция, но той не успя да нанесе силен изстрел и вратарят изби.

След час игра Алавес можеше да си върне надеждите за чудо, след като Алба върна рисковано към Силесен и току-що появилият се на терена Собрино едва не пресече подаването, но вратарят го изпревари в решаващия момент. 20 минути преди края бастките пропиляха нов шанс да намалят изоставането си. Собрино засече отблизо, но Силесен изби с крак. Малко след това Дейверсон все пак вкара, но голът беше правилно отменен за засада.

До края не падна нов гол и Барса ликува.

Барселона – Алавес 3:1

Голмайстори: 1:0 Меси (30), 1:1 Ернандес (33), 2:1 Неймар (45), 3:1 Алкасер (45+3)

Барселона: Силесен; Масчерано (10-Гомес), Пике, Юмтити, Алба; Ракитич (83-Видал), Бускетс, Иниеста; Меси, Алкасер, Неймар
Треньор: Луис Енрике

Алавес: Пачеко; Кико Фемениа, Ели, Федал, Вигарай, Ернандес (79-Ромеро); Едгар (59-Камараса), Маркос Йоренте, Ману Гарсия; Ибай (59-Собрино) Гомес, Дейверсон
Треньор: Маурисио Пелегрино

Мадрид, ст.: "Висенте Калдерон"
Съдия: Карлос Гомес
Жълти картони: Юмтити, Меси, Иниеста (Барселона); Едгар, Гарсия, Ели, Собрино, Дейверсон (Алавес)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/h1C7nIgjKp4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>