Барселона вече не изглежда като най-подходящото място за футболисти, които искат да сменят обстановката. Статистиката показва, че за последните два сезона единственото ново попълнение на "блаугранас" с прилични показатели е централният защитник Самюел Юмтити.

Всички останали нови играчи на каталунците или не достигнаха нивото, което се очакваше от тях, или се оказаха тотални разочарования.

Миналото лято Барса пръсна цели 122 милиона евро за шестима нови - Юмтити, Люка Дин, Яспер Силесен, Андре Гомеш, Денис Суарес и Пако Алкасер. Като изключим Юмтити, всички останали бяха дълбоки резерви и не успяха да се наложат.

Подобна беше ситуацията е в началото на сезон 2015/16, когато Барса имаше забрана да привлича нови попълнения. Клубът уреди Арда Туран и Алеиш Видал за 50 милиона евро, като играчите се включиха през януари. Но и двамата си останаха резерви.

Ако върнем лентата още по-назад, за сигурни трансферни издънки могат да бъдат обявени Дъглас, Томас Вермаелен и Жереми Матийо. Различна е ситуацията при Луис Суарес, Клаудио Браво, Марк-Андре тер Стеген и Иван Ракитич, които успяха да се утвърдят.