Испанският колос Барселона се похвали с рекордни приходи за изминалите 12 месеца. Клубът е прибрал 708 милиона евро за финансовата година 2016/17, разкри говорителят Хосеп Вивес. 

Сумата е с 13 милиона евро над очакваната от каталунците в началото на изминалия сезон. Чистата печалба след задължителното облагане с данъци е 18 милиона евро, а дълговете са стопени с 24.5 милиона евро и в момента са "едва" 247 милиона евро.

Предишните приходи бяха 679 милиона евро, като касата на клуба беше напълнена от преподписания договор с Qatar Airways. Новият генерален спонсор Rakuten пък ще налива по 55 милиона евро на сезон в следващите четири години. 

За сравнение приходите на вечния враг Реал Мадрид през октомври бяха 620 милиона евро, но в сумата не се включваха приходите от продажба на играчи, какъвто е случаят с изложените от Барселона данни.

Това обяснява и готовността на клуба да плаща космическа за стандартите на европейския футбол заплата на звездата си Лионел Меси. Аржентинецът ще стане №1 по заплата на Стария континент и трети в света, като ще прибира между 30 и 35 милиона евро на сезон.