Реал Мадрид е на 90 минути от пореден трофей този сезон. Тимът на Зинедин Зидан победи с 3:1 като гост Барселона в първия мач за Суперкупата на Испания и в сряда на “Бернабеу” може да вдигне купата. 

Мачът бе класически пример за “Ел Класико”. Много футбол, красиви голове, спорни моменти и напрежение. Жерард Пике си вкара автогол в 50-та минута, а в 77-та Лео Меси изравни след спорна дузпа. Влезлият като резерва Кристиано Роналдо смълча трибуните с прекрасен гол в 80-та минута, но малко след това беше изгонен за симулация в наказателното поле на каталунците. В крайна сметка в 90-та минута Марко Асенсио довърши домакините с мощен удар под гредата. 

Докато Неймар “твореше” в дебюта си за ПСЖ, каталунците можеха да инкасират гол пред 89 514 зрители на “Ноу Камп” още в 1-та минута, когато Матео Ковачич имаше възможност да прехвърли Тер Стеген, но не отправи добър удар. Постепенно каталунците овладяха топката и до края на първата част владението бе 60:40% в тяхна полза. 

До по-сериозни положения обаче не се стигна. В 18-та минута Барса поиска дузпа за игра с ръка на Карвахал след центриране от Алба отляво, но сигнал от съдията не последва. Малко след това Меси стреля опасно от свободен удар, а в 33-та минута аржентинецът не успя да преодолее Навас след центриране на Алба от ляво. 

Най-доброто положение за Реал бе в 37-та минута, когато Иско проби по лявото крило и пусна хубав пас към Бейл, чийто удар под гредата  бе спасен от Тер Стеген. В края на полувремето уелсецът стреля с глава, но много неточно. 

Второто полувреме започна с шок за феновете на Барселона. В 50-та минута при едно остро центриране на Марсело отляво, Пике отклони топката, но в собствената си врата - 1:0 за Реал Мадрид. 

Последва натиск на Барселона, като в 53-та минута Меси пропусна две възможности да изравни. Малко след това пък Дани Карвахал не успя да вкара на опразнената врата, като улучи тялото на легналия Алба. 

Натискът на каталунците се усили и в 59-та минута удар на Луис Суарес с глава беше избит от Навас. В 74-та минута пък Серхио Бускетс бе останал непокрит на малкото наказателното поле, но не успя да улучи опразнената врата. 

Първата спорна ситуация в мача дойде в 75-та минута, когато Луис Суарес си изпроси дузпа, след като излъга Кейлор Навас и се строполи на тревата. Лео Меси не сбърка от бялата точка като прави вратарят на гостите в обратния ъгъл. Така Меси прекъсна серията си от 5 поредни мача без гол срещу Реал на “Ноу Камп”. 

Следващите минути бяха много силни за каталунците, но вместо да вкарат втори гол, допуснаха. При една контраатака в 80-та минута влезлият като резерва Кристиано Роналдо прати топката под гредата с феноменален удар от 20-тина метра. От кеф португалецът си свали фланелката и получи жълт картон. 

Три минути по-късно Роналдо опита да си изпроси дузпа и падна в полето на Барса след контакт с Юмтити. Реферът обаче не се подлъга и му даде втори жълт картон за симулацията. От яд Кристиано избута в гърба рефера, заради което наказанието му може да бъде по-голямо. 

Ситуацията не се промени - Реал се бранеше и пробваше да нарани още повече Барса с контраатаките си. Така и стана в 90-та минута. Марко Асенсио получи на скорост пред наказателното поле с мощен удар с левачката прати топката в скобата за 3:1. 

Барселона - Реал Мадрид 1:3 

0:1 Жерард Пике 50’-автогол

1:1 Лионел Меси 77’-дузпа

1:2 Кристиано Роналдо 80’

1:3 Марко Асенсио 90’

Барселона: Тер Стеген, Видал, Юмтити, Пике, Алба, Бускетс, Ракитич (83 - Алкасер), Иниеста (68 - Роберто), Меси, Деулофеу (59 - Д. Суарес), Л. Суарес 

Реал Мадрид: Навас, Карвахал, Варан, Рамос, Марсело, Каземиро, Кроос, Ковачич (68 - Асенсио), Иско, Бейл (81 - Васкес), Бензема (58 - Роналдо)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/JnJSoUofZ1I" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>