Суперзвездата на Барселона Лионел Меси ще завърши сезона в Ла Лига с умопомрачителните 68 гола, ако продължава да вкарва в същото темпо, сочи статистиката. Петкратният носител на Златната топка мушна цели 9 гола в първите пет кръга и вече има 12 попадения във всички турнири за общо осем изиграни срещи. 

Лео започна настоящия сезон по-добре от всякога и вкарва средно по 1.8 гола на мач в първенството. С този коефициент той би достигнал извънземната стойност от 68 шампионатни попадения в края на сезона. Според куп специалисти избухването на Меси се дължи на две причини. Първата е схемата на новия треньор Ернесто Валверде, който не само му дава по-голяма свобода, но и залага на него като фалшива деветка. 

Втората причина е липсата на Неймар. Бразилецът направи изключително слаб есенен полусезон преди година и аржентинецът често "делеше" головите ситуации с бразилеца, с цел вдигане на самочувствието му. След трансфера на Неймар в ПСЖ пред Меси се отвори по-голяма възможност. Той носи по-голяма отговорност, но това никога не е представлявал проблем за него.

Пред него стои собствения му рекорд от 50 гола в Ла Лига, поставен през сезон 2011/12. Тогава той вкарваше средно по 1.35 гола на мач. Най-високият коефициент в историята на Ла Лига също принадлежи на аржентинеца - 1.44 гола на мач от сезон 2012/13, когато той завършва кампанията с 46 попадения.