Барселона подчини Жирона без особени проблеми с 3:0 като гост в среща от шестия кръг на испанската Ла Лига, играна на стадион "Монтиливи".

Момчетата на Ернесто Валверде не показаха най-доброто си лице, но пък още в началото на второто полувреме вече водеха с два гола. Куриозното е, че и двете попадения бяха отбелязани от футболисти на домакините - първо Адай Бенитес засече неспасяемо за Горка Ираисос, а след почивката и вратарят оплете конците.

В 69-ата минута Луис Суарес ликвидира интригата в "новото каталунско дерби", както домакините представиха мача в дните по-рано. Барса запази своя пълен актив и оглавява таблицата с 18 точки, докато Жирона е 15-и с пет пункта.


Гостите очаквано започнаха по-дейно и стигнаха до първата добра възможност, но диагоналният удар на започналия като дясно крило в този мач Алеиш Видал завърши в прегръдката на вратаря Ираисос.

След това смелите домакини сътвориха няколко прилични акции и след блокирания удар на Гарсия накараха Марк-Андре тер Стеген да прави последователни спасявания срещу Соареш и Олунга. Барса отвърна със снаряд от пряк свободен удар на Лео Меси, но Ираисос спаси.

При изпълнението на корнера оставеният непокрит Жорди Алба би от въздуха с левия крак, топката се отби в крака на Адай Бенитес и влетя в мрежата. Интересното е, че посоката на топката след удара на Алба беше далеч от очертанията на вратата.

По-славният от двата каталунски клуба натисна в търсене на ново попадение, но тупалката на Иван Ракитич профуча покрай целта след получил се рикошет, а след това Ираисос излезе и пресече центриране към Видал в наказателното поле, при което халф-бекът дори насочи топката към вратата от трудна позиция.

Малко след почивката Барса вкара рядко виждан гол. Алеиш Видал нахлу в наказателното поле и върна с петичка към Луис Суарес, като топката мина между краката на бранител. Уругваецът само прескочи топката и тя мина между краката на Ираисос, който си вкара нещастен автогол.

Домакините се хвърлиха в предни позиции и Соареш стреля с глава, но малко над целта. Последва удар с глава и на Олунга, но Тер Стеген не беше затруднен.

В 69-ата минута Барса най-после успя да се разпише без помощта на съперников футболист. Луис Суарес беше изведен с дълбок пас от Сержи Роберто и след като си спря добре, стреля безпощадно в долния ляв ъгъл. Това беше 87-ия гол за уругваеца в неговия стотен шампионатен мач и второ попадение за сезона.

Жирона не падна духом и търсеше всяка една възможност да атакува в търсене на почетно попадение, но отбраната на Барса действаше на висота. Риери би мощно покрай целта с левачката, а после влезлият като резерва Кайоде не насочи кълбото по най-добрия начин с глава.

В добавеното време звездата на Барса Лионел Меси получи нова възможност да стреля от пряк свободен удар, но лидерът сред голмайсторите така и не беше настроил мерника си.

Жирона - Барселона 0:3

0:1 Адай Бенитес - 17', автогол
0:2 Горка Ираисос - 48', автогол
0:3 Луис Суарес - 69'


Жирона: Ираисос, Бернардо, Рамальо, Хуанпе, Риера, Гарсия, Мафео (Морено - 78'), Адай (Мохика - 69'), Порту, Соареш, Олунга (Кайоде - 60')

Барселона: Тер Стеген, Масчерано, Юмтити, Алба, Роберто, Паулиньо (Бускетс - 67'), Ракитич, Иниеста (Денис Суарес - 80'), Видал (Гомеш - 81'), Суарес, Меси