Драмата с референдума в Каталуния продължава да вълнува всички, а защитникът на Барселона Жерард Пике бе силно емоционален след случилото се вчера. 

Лидерът в Ла Лига изигра мача си срещу Лас Палмас без фенове от съображения за сигурност, а футболистът разкри, че това е било най-лошото преживяване в живота му. Кадрите на насилие пък напълниха очите му със сълзи. 

„Хората не проявяваха никаква агресия и въпреки това полицията приложи сила“ заяви футболистът, след като повече от 850 души бяха ранени по време на уличните сблъсъци. 

„Беше невероятно трудно да играем без феновете си и след всичко, което се случва тук. Това бе най-тежкото преживяване в живота ми. Възрастни хора излязоха да гласуват водейки внуците си, а снимките са категорични. Протестите бяха мирни, но въпреки това полицията изполва сила“ добави той. 

„Аз към каталунец, чувствам се такъв и вярвам, че ние имаме право да гласуваме, както всички, а това дълго време ни бе забранявано. Гордея се с хората тук. Мога да продължа да играя за Испания, тъй като много хора на приемат случилото се и вярват в демокрацията. Ако обаче във федерацията смятат, че съм проблем, тогава спокойно мога и да се оттегля“ каза още Пике. 

„Има много хора, които смятат, че каталунците са лошите. Това не е вярно, ние просто искаме да гласуваме. Да носиш екипа на Испания не е акт на патриотизъм. Има много играчи, които не са родени в страната и се раздават максимално. Аз също съм правил винаги това“ каза още бранителят. 

„В крайна сметка имаше доводи за и против да играем. Лигата и Лас Палмас искаха мачът да се състои и въпреки различните мнения решихме да играем. Желанието ми обаче бе мачът да свърши по-бързо. Хората не отговориха на агресията и се надявам, че ще продължат с мирните протести“ изтъкна той.