Трансферното лято на тази година ще остане навярно като най-слабото в историята на Барселона, защото каталунците практически не успяха да уредят нито една голяма своя цел на пазара.

Електронното издание Goal.com дори успя да сглоби цяла единайсеторка от футболисти, които бяха желани на стадион "Ноу Камп", но поради една или друга причина не станаха съотборници на Лионел Меси. Ето и всеки един от играчите:

Едерсон. Вратарят на Манчестър Сити напусна Бенфика срещу 35 милиона паунда, след като преди това беше свързван с каталунците. 

Ектор Бейерин. Бекът на Арсенал дори се помоли на мениджъра си Арсен Венгер да го пусне в родния му клуб, но френският мениджър отказа. Така от Барса се принудиха да купят Нелсон Семедо.

Иниго Мартинес. Защитникът на Реал Сосиедад беше определен за "незаменим" от своя клуб, който отказа да го продаде през август. 

Дейвинсон Санчес. Рекордната покупка в историята на Тотнъм беше спряган за Барса, докато играеше в Аякс и призна, че е отказал на каталунците заради условията, които е щял да завари там... Той определи решението си като изцяло футболно, а не маркетингово такова.

Тео Ернандес. Защитникът премина от Атлетико Мадрид в Реал Мадрид, а според някои медии той е отказал на каталунците, за да остане по-близо до брат си Лукас, който носи екипа на "дюшекчиите".

Дани Себайос. Да, Барса се интересуваше и от играча, който ги нарече "каталунски кучета" и дори изразяваше желание да ги... взривява. Пропадането на ръководството на "блаугранас" на пазара стигна и до тази ниска точка, а халфът напълно очаквано избра любимия си Реал Мадрид, напускайки Бетис.

Марко Верати. Сагата с италианеца се превърна в истинска сапунка, която бетонира всеобщото мнение, че босовете на Барселона нямат представа какво искат и как да постигнат целите си на пазара. За привличането на Марко се проведе цяла кампания, но ПСЖ отказа да го продаде. Нещо повече - парижани се оказаха по-силни играчи и контраатакуваха зрелищно, отмъквайки Неймар от Барса за невижданите в историята 222 милиона евро.

Анхел Ди Мария. Още едно доказателство, че шефовете на стадион "Ноу Камп" са изключително неадекватни. Аржентинецът беше препоръчан от сънародника си Лионел Меси и в последните дни на трансферния прозорец каталунците се пробваха за него. Твърди се, че крилото е получил право на трансфер, но Барса и ПСЖ са се разминали заради разлика от 10 милиона евро в преговорите...

Филипе Коутиньо. Главен герой в още една трансферна сапунка. Бразилецът отказа да тренира с Ливърпул и извиваше ръцете на мърсисайдци, които пък обявиха, че той има контузия в гърба... "Контузията" очевидно е била в съзнанието на кариоката, който в крайна сметка не осъществи мечтания си трансфер, защото Ливърпул отказа да го продаде.

Рияд Марез. Звездата на Лестър чакаше до последно трансфер в Барселона и дори пусна молба за трансфер. Алжирецът обаче до последно беше последен избор от план "Б" и остана при "лисиците".

Пауло Дибала. Участник в още една трансферна сапунка с каталунска продукция, но с по-малък интензитет и по-малко драми в нея. Аржентинецът също беше план "Б", но малко по-лъскав от този с Марез. От Барса до последно са работили по привличането на Коутиньо и затова Пауло остана на заден план и продължи да бъде кавалер на "старата госпожа".