Селекционерът на испанския национален отбор Юлен Лопетеги оцени отдадеността на Жерард Пике към състава на "Ла фурия", въпреки кризата около опитите на испанската област Каталуния да обяви независимост.

Пике, който обяви пълната си подкрепа за исканията на част от каталунските граждани, беше освиркан и обиждан по време тренировка на тима на Испания преди световните квалификации през октомври.

"Не анализираме политическото мнение на футболиста. Жерард е един изключителен централен защитник и играе за националния тим от 16-годишна възраст. Неговата отдаденост е невероятна. Не виждам защо той да не бъде в отбора. На разположение е и иска да играе", започна специалистът.

"Знам, че ситуацията не е лесна, но аз съм треньор по футбол. Сега нашата цел е да създадем възможно най-добрата атмосфера преди двубоя срещу Албания. Имам предвид целия състав и всеки един от нас. Играем, за да се класираме за Мондиал 2018. Имаме шанс да си свършим работата. Трябва да се съсредоточим върху работата ни, това е единствената ни важна работа тази седмица", коментира Лопетеги пред медиите в Мадрид.

Полузащитникът на Байерн Мюнхен Тиаго Алкантара защити своя съотборник в националния отбор Пике.

"Виждам го със същия ентусиазъм, както беше и преди", категоричен е футболистът на Байерн (Мюнхен) Алкантара.

В петък лидерът в група "G" Испания играе у дома срещу Албания. Успехът на практика ще класира испанците за световния шампионат в Русия догодина.