Барселона се бетонира на върха в Ла Лига, побеждавайки опашкаря Малага с 2:0 в двубой от деветия кръг, игран на стадион "Ноу Камп".

Всичко започна още във втората минута, когато съдийската бригада сбърка и зачете нередовен гол на Жерард Деулофеу. Той получи подаване от Люка Дин в момент, в който топката беше излязла извън игрището.

"Блаугранас" имаха териториален превес, но гостите често се втурваха в предни позиции и изобщо не изглеждаха като най-слабия отбор в шампионата този сезон. Все пак логичното се случи десетина мнути след почивката, когато Лео Меси подаде на Андрес Иниеста и капитанът вкара с помощта на рикошет.

Барселона събра 25 точки на върха и води с четири на втория Валенсия, докато Малага остава на последна позиция само с една точка на сметката си.


Срещата започна прекрасно за каталунците, които откриха резултата още във втората минута чрез Жерард Деулофеу. Ситуацията обаче беше скандална, защото при подаването на Люка Дин топката видимо беше напуснала очертанията на терена с целия си обем.

Точно преди изтичането на десетата минута Андрес Иниеста центрира към Иван Ракитич в наказателното поле, но хърватинът се сблъска с вратаря на гостуващия отбор и изобщо не игра с кълбото. После центрирането на Дин не се получи, след като беше подготвено с красиви подавания между Иниеста и Меси.

Преди да изтече половин час игра пък гостите станаха за смях с некоректно отношение, защото видимо се изместиха няколко метра напред преди изпълнението на пряк свободен удар от Меси. Аржентинецът очаквано не прехвърли стената, а реферът не даде знак за ново изпълнение.

На няколко пъти петкратният носител на Златната топка слаломираше между защитниците на Малага, но "блаугранас" не можеха да стигнат до голови положения. В същото време гостуващият тим създаде няколко прилични контраатаки, които не бяха завършени подобаващо.

Малага започна доста активно след почивката и дори отправи силен точен удар чрез Розалез, но тер Стеген беше заел правилното място и улови спокойно. На отсрещната врата Меси би по диагонала с левия крак, но Прието спаси.

Десетина минути след подновяването на играта каталунците удвоиха своята преднина. Меси изведе Иниеста в наказателното поле и испанският футболен магьосник вкара с помощта на рикошет, пращайки топката в горния десен ъгъл. За испанската легенда това беше пети гол срещу този противник, който е неговият любим в Ла Лига.

Луис Суарес се измъкна майсторски от опеката на защитник, навлезе в наказателното поле и шутира от почти паднала позиция, но топката мина покрай дясната греда. Четвърт час преди края уругваецът направи пропуска на мача, когато не уцели опразнената врата след много хубаво подаване на Сержи Роберто.

В заключителните минути неточни удари отправиха Сержи Роберто и влезлият като резерва Паулиньо, който блесна и с прецизно изпълнение по-късно, но Прието изби с върха на пръстите си. В 89-ата минута Меси вкара отблизо с глава, но голът беше отменен заради засада на Паулиньо.

Барселона - Малага 2:0
1:0 Жерард Деулофеу - 2'
2:0 Андрес Иниеста - 56'

 

Барселона: Тер Стеген, Юмтити, Масчерано, Дин, Роберто, Бускетс (Паулиньо - 76'), Иниеста, Ракитич, Деулофеу (Семедо - 72'), Меси, Луис Суарес (Алкасер - 83')

Малага: Прието, Ернандес, Баес, Хуанкар, Розалес, Ролон (Чечини - 68') Гонзалез, Кеко, Ролан (Хуанпи - 46'), Кастро, Пенаранда (Бастон - 72')