Барселона победи Леганес с 3:0 в двубой от 12-ия кръг на испанската Ла Лига, игран на стадион "Мунисипал де Бутарке".

Уругвайският нападател на каталунците Луис Суарес се отпуши и донесе победата на тима си с два безупречни гола. Едно попадение добави и Паулиньо.

След тази среща Барса продължава да е едноличен лидер в първенстввото с актив от 34 точки, със 7 повече от втория Валенсия и цели 11 от Реал Мадрид, който тази вечер гостува на градския съперник Атлетико.

Мачът започна с традционния за гостите превес в притежанието на топката. В 7-ата минута Луис Суаре направи атрактивен опит за воле към целта, но Димитриос Сиовас беше достатъчно бърз и се изпречи на пътя на топката.

В 13-ата минута Набил Ел Жар опита да намери главата на един от съотборниците си с обещаващо центриране в наказателното поле. Жерар Пике обаче успя да надскочи атакуващите играчи и предотврати опасността.

В 24-ата минута Лионел Меси получи топката в наказателното поле и стреля незабавно от движение, но кълбото премина високо над напречната греда.

Четири минути по-късно каталунците откриха резултата след сериозна грешка на Пичу Куеяр. Пако Алкасер се измъкна от засадата, вратарят не видя добре топката при центрирането и не успя да я избие добре. Кълбото стигна като по поръчка до крака на Луис Суарес, който вкара от непосредствена близост за 0:1.

В 35-ата минута домакините пропуснаха добра възможност да изравнят. Александър Шимановски отправи добър удар към десния ъгъл на вратаря Марк-Андре Тер Стеген. Стражът обаче реагира добре и парира изстрела.

В края на полувремето отново Шимановски постави на изпитание защитата на Барса. Футболистът завъртя опасно топката в наказателното поле, но Самюел Юмтити успя да я изчисти встрани.

През втората част ситуацията на терена не се промени. В 55-ата минута Габриел достигна до добра възможност за отбелязване на гол. Той си освободи пространство и опита късмета си от дистанция. Добрият му удар обаче беше париран от Тер Стеген, който се намеси отлично.

В 60-ата минута Пако Алкасер пропусна златна възможност. Нападателят си нахлу в наказателното и стреля към към левия ъгъл на вратата, но Иван Пичу направи се намеси великолепно.

Секунди след това Луис Суарес се разписа за втори път в мача. Жорди Алба отправи силен изстрел по диагонала, Пичу успя да избие, но топката стигна до Суарес, който от воле я нацели и направи резултата 0:2.

В 64-ата минута домакините можеха да върнат едно попадение. Нордин Амрабат достигна до перфектен до сантиметри пас в наказателното поле и стреля към вратата. Тер Стеген обаче отново беше заел превъзходна позиция и спаси.

В 75-ата минута Алеиш Видал пропусна чиста възможност. Суарес шутира с външен към левия ъгъл на вратаря, топката се отби от защитник и попадна в десния бранител, който стреля без подготовка над гредата.

В 88-ата минута Меси пропиля добра възможност, след като му беше оставено голямо пространство и той отигра с чудесен удар от границата на пеналтерията. Топката летеше право към долния ляв ъгъл, но вратарят се прояви брилянтно и я спря. Секунди след това Суарес се опита да оформи своя хеттрик, но Пичу отново беше на мястото си. 

В 90-ата минута резултатът стана класически. Паулиньо връхлетя върху отскочилата топка в наказателното поле и преодоля вратаря с удар в долния ляв ъгъл.

Леганес - Барселона 0:3

Голмайстори: Луис Суарес (28, 60), Паулиньо (90)

Леганес: Пичу, Салдуа, Муньос, Сиовас (Гарсия 79'), Рико, Рубен Перес, Габриел, Ел Жар, Ерасо Гони (Бовю 46'), Шимановски (Гамбау 66'), Амрабат
Треньор: Асиер Гаритано

Барселона: Тер Стеген, Семедо (Видал 59'), Пике, Юмтити, Алба, Бускетс, Ракитич, Иниеста (Паулиньо 59'), Пако (Денис Суарес 80'), Меси, Суарес
Треньор: Ернесто Валверде

Леганес, стадион "Мунисипал де Бутарке"
Съдия: Алберто Ундиано Майенко
Жълти картони: Сиовас (Леганес); Пике, Луис Суарес (Барселона)