Баскетболният свят ще има нов световен шампион, след като Сърбия победи Испания с 92:89 на 1/4финал днес и детронира иберийците. Така Плавите си върнаха за загубата на финала на европейското първенство в Полша през миналата година.

Поражението до голяма степен бе логично за испанците, които така и не показаха постоянство в играта си. След известен период на криза пък балканският тим отново е сред най-добрите в света.

Сърбите започнаха с добра стрелба и успяха да поведат с 20:13 в първата четвърт. Последваха обаче 2 тройки на Хуан Карлос Наваро и първите 10 минути приключиха при аванс само от 27:23 за балканците.

Във втората част момчетата на Душан Ивкович продължиха да играят добре и след 3 точки на Милош Теодосич се откъснаха с 40:32. До края на периода испанците не успяха да стопят пасива си и почивката дойде при 49:41 за Сърбия.

Световните шампиони стартираха амбицирано веднага след паузата и отбелязаха 10 поредни точки, с които поведоха, а след това започна непрекъсната гонитба в резултата.

Тя продължи до края на периода, след който сърбите все пак водеха с 67:64. Плавите вкараха първите 5 точки от последната четвърт и успяха да дръпнат с 8 точки, като поддържаха аванса си 4 минути преди края, когато водеха с 86:78.

Последваха обаче 6 последователни точки за испанците и след кош на Руди Фернандес те стопиха пасива си до 84:86. Кешел обаче наниза тройка за Сърбия, но Наваро бързо я върна. След това Величкович пропусна, а Марк Гасол успя да изравни - 89:89 26 секунди преди сирената.

Сърбите имаха топката, но имаха затруднения в нападението си. Времето изтичаше, когато Теодосич с невероятна тройка от 9 метра даде аванс от 3 точки за отбора си - 92:89 3 секунди преди края. Това на практика съсипа испанците, които не успяха дори да стрелят при последната си атака и така сдадоха титлата.

Шестима играчи на победителите вкараха повече от 10 точки. Величкович и Кешел по 17, Саванович 15, Биелица 14, Кръстич 13, а героят Теодосич 12. За испанците Наваро се отчете с 27.