Баскетболистите на Словения очаквано стигнаха до 1/4финалите на Евробаскет, след като биха с 67:60 Финландия.

Мачът със скандинавците бе решителен и за двата тима, тъй като победителят щеше да продължи напред. По-голямата класа на словенците си каза думаха и те се класираха за елиминациите приключвайки в групата с баланс 2-3. На 1/4финала обаче, съставът ще има трудна задача срещу фаворита Испания.

Словенците не бяха убедителни в представянето си досега и затова сега задължително трябваше да спечелят, докато финландците не бяха обременени психически, тъй като те вече надминаха очакванията с представянето си.

Затова и играчите на Словения отново не бяха прецизни в първите минути, като вкараха едва два от първите си осем опита при стрелбата от игра.

След няколко смени на водачеството първата четвърт приключи 14:12 в тяхна полза. Финландците изравниха скоро след подновяването на играта, но последва серия от 8:1 за словенците и преднината се увеличи до 22:15.

Скандинавците вкараха 4 поредни точки и се приближиха до 19:22, но това бе всичко, което постигнаха. Водени от Яка Лакович балканците вдигнаха оборотите и набързо дръпнаха с 34:24, а почивката дойде при 42:28.

В третата четвърт финландците опитаха да направят обрат и в средата на периода се приближиха до 41:49 след тройка на Шон Хъф. Последваха 3 техни пропуска, с които разликата можеше да падне още. Зоран Драгич реализира за Словения и спря пропадането на отбора си.

След това финландците отново се провалиха на няколко пъти, но въпреки това преди последната четвърт Словения водеше само с 54:48, след като допусна загуба на третата част с 12:20.

В нея обаче, до сензация все пак не се стигна. Словенците дръпнаха с 63:51 4 минути преди края и въпреки че финландците се приближиха до 60:64 32 секунди до сирената, обратът се оказа невъзможен.

Еразъм Лорбек пропусна един фаул, но Джералд Лий и Копонен не успяха да реализират и това се оказа краят на финландските надежди. Лорбек приключи с 14, а Урош Слокар вкара 13 точки за победителите.