ЛеБрон Джеймс отново ликува като шампион в НБА. Суперзвездата показа защо е считан за един от най-великите в играта и наниза 37 точки, извеждайки Маями до победа над Сан Антонио с 95:88 в решителния мач от серията и донесе успеха с 4-3 триумфа.

Сблъсъкът бе оспорван, а Шпорите имаха своите шансове, които обаче пропуснаха. Така Хийт спечели третата си титла в историята след 2006 и 2012-а година и стана 6-ият тим с поредни победи след Бостън Селтикс, ЛА Лейкърс, Чикаго Булс, Детройт Пистънс и Хюстън Рокетс.

Джеймс добави 12 борби, а Дуейн Уейд му помогна с 23 точки. Горещите демонстрираха точна стрелба от дистанция, като се отчетоха с 12 тройки, 6 от които на резервата Шейн Батие, което също бе от изключително значение.

Сан Антонио загуби първи финал в историята, след като преди това триумфира в предишните 4, в които участва. Тексасци могат да съжаляват за пропуснатия успех в мач №6, когато почти бяха сложили ръка върху отличието. Тони Паркър бе добре пазен и остана само с 10 точки, а отличният стрелец от първите 5 срещи – Дани Грийн реализира едва 5, като стрелбата му от игра бе 1 от 12.

Началото бе нервно и за двата отбора. Гостите все пак действаха малко по-добре и поведоха с 11:4, след като стрелбата на Маями от игра бе едва 2 от 8 в първите 6 минути на мача.

Домакините обаче се окопитиха, а Шпорите започнаха да пропускат повече. Две тройки на Шейн Батие помогнаха на Горещите да водят с 18:16 след първите 12 минути.

Във втората четвърт двубоят продължи да се развива равностойно преди 6 поредни точки на Леброн Джеймс да помогнат на Маями да дръпне с 33:27. Гостите обаче не се смутиха и изравниха при 40:40.

Кош на Дуейн Уейд малко преди почивката даде аванс на Хийт от 46:44 след първите 2 части. Играта на Уейд вървеше, след като стрелбата му от игра бе 7 от 12 и имаше 14 точки. ЛеБрон бе с 15.

Тим Дънкан бе с 13 за Сан Антонио, които компенсираха по-слабата си стрелба (35 срещу 43%) с точни опити от наказателната линия. Тексасци бяха 14 от 15, докато Маями бе изпълнил едва 3 фаула за 24 минути.

В третата четвърт гонитбата продължи. Стрелбата на Джеймс от дистанция тръгна и до средата на периода той имаше 5 тройки в мача. Въпреки това домакините не можеха да се откъснат.

Шпорите действаха солидно, Джинобили бе активен и нито един от отборите не можеше да отвори разлика. Кош на аржентинеца даде аванс на Сан Антонио от 2 точки 5 секунди преди края на периода, но Марио Чалмърс наниза тройка със сирената от около 9 метра за 72:71 в полза на Маями. Горещите имаха 10 точни опита от далечна дистанция за 3 четвърти.

Батие успя и при 5-ия си опит от разстояния скоро след подновяването на играта и вдигна феновете на крака. Разликата се увеличи до 81:75, след което нова грешка на гостите и изпусната топка от Джинобили даде нов шанс на Хийт, който обаче бе пропуснат.

ЛеБрон поддържаше аванса на Маями, а и Батие наниза 6-ата си тройка в мача. Шпорите обаче останаха близо благодарение на 3 точки от Джинобили и кош и фаул на Дънкан. 3 минути преди края домакините водеха с 88:85.

Уейд вкара, но Кауай Ленърд върна тройка. Два пропуснати наказателни удара от Чалмърс дадоха шанс на Спърс, но Ленърд не успя от дистанция. Батие също пропусна, но и Дънкан не успя да изравни и топката бе за Маями 40 секунди преди сирената.

Отговорността естествено бе в ръцете на Джеймс и той реализира от средна дистанция, за да даде преднина от 4 точки на отбора си. Начертаната комбинация от гостите обаче не проработи. Джинобили опита да взаимодейства с Дънкан, но ЛеБрон пресече и след това вкара два фаула, за да гарантира триумфа. Отчаяната стрелба на Ману от далечна дистанция само подпечата успеха.

Маями – Сан Антонио 95:88 (18:16, 28:28, 26:27, 23:17)

МАЯМИ: Чалмърс 14, Уейд 23, Бош, Джеймс 37, Милър (Алън, Батие 18, Андерсен 3, Хаслем)

САН АНТОНИО: Паркър 10, Грийн 5, Джинобили 18, Ленърд 19, Дънкан 24 (Нийл 5, Диао 5, Сплитер 2, Джоузеф)