Баскетболистите на Хърватия преодоляха тежката загуба от Испания вчера и записаха първи успех на европейското първенство в Словения.

В драматичен двубой те измъкнаха 77:76 срещу Грузия и запазиха шансове за втората фаза. И двата отбора са с баланс 1-1, като имат още по 3 мача, а от предварителната група ще излязат първите 3 тима от общо 6.

Двубоят бе много оспорван и нито един от двата състава не успя да се откъсне в резултата. Драмата настъпи в края, когато първо Анте Томич вкара два фаула за 75:73 38 секунди до сирената, но Саникидзе наниза тройка и върна преднината на грузинците.

Хърватите обаче имаха достатъчно време, разиграха добре и Томич се освободи на добра позиция и успя да реализира с лявата ръка. При последния опит Георги Цинцадзе пропусна, след като бе притиснат и така отборът му загуби. Донтей Дрейпър с 16 и Боян Богданович с 15 бяха най-резултатни за триумфа.

В другите мачове Финландия победи Швеция в група Д с 81:60 и записа втори успех, с което увеличи значително възможността да продължи напред.

В група С Черна Гора пак изигра оспорван мач, но след успеха над Македония вчера с една точка, сега тимът загуби по този начин – 72:73 от Латвия. Така балтийците записаха втори успех в надпреварата. В група А втора победа взе и Украйна след 74:67 срещу Израел, за който това бе второ поражение.