Баскетболистите на Литва се завърнаха в голямата четворка на Европа, след като в последния 1/4финал на турнира в Словения се наложиха с 81:77 над Италия.

Ключови за успеха се оказаха първите минути на последната част, в които балтийците нанизаха 15 поредни точки и въпреки че в края потрепериха, успяха да триумфират и в петък ще играят с Хърватия в битка за финала.

Литовците започнаха силно и набързо дръпнаха с 9:2. Те увеличиха аванса си до 22:12 в края на първата четвърт, но Джентиле намали пасива на Италия преди втората част.

В нея балтийският тим остана напред, но така и не съумя да се откъсне. Адзурите от своя страна показваха точна стрелба и въпреки че в средата на периода губеха с 26:34, затвориха първото полувреме със серия от 13:6. Марко Белинели вкара страхотен кош с изтегляне назад в края и след 20 минути резултатът бе 40:39 в полза на Литва.

Италианците излязоха напред за първи път в мача веднага след подновяването на играта, но активна защита на литовците им върна преднината и те дръпнаха с 50:44. Скуадрата обаче не се стресна и с 9 поредни точки се оказа отново напред, като преди последната част авансът на италианците бе минимален – 58:57.

Решителните 10 минути обаче започнаха кошмарно за адзурите, които почти 6 минути не отбелязаха точка. Литовците естествено се възползваха и с няколко добри атаки реализираха 15 поредни точки, за да поведат със 72:58.

Италианците успяха да се събудят и за малко повече от минута върнаха 6 поредни точки, но с два наказателни удара Мачулис прекъсна устрема им. След това Арадори пропусна под коша, а Сейбутис върна разликата до 12 точки.  

Тройка на Марко Белинели и 3 наказателни удара на Джентиле направиха последните 45 секунди интересни при 70:76. Литовците изпаднаха в паника и загубиха веднага топката, но Арадори върна жеста. Мотиеюнас не сгреши от линията, но това не бе всичко.

Италианците вкараха 2 точки, а след това Калниетис изпусна два фаула. Арадори обаче пропусна при пробива си и този път Сейбутис гарантира триумфа от линията 13 секунди преди края.

Мантас Калниетис и Реналдас Сейбутис вкараха по 17 точки за победителите, които бяха по-точни в стрелбите си с 53,6% срещу 44,6% за адзурите, а имаха предимство и в борбата под двата коша с 38:25. Марко Белинели вкара 22 за Италия.