Барселона стана първият участник в Топ 4 на баскетболната Евролига, след като елиминира Галатасарай с 3-0 победи в 1/4финалните плейофи.

Каталунците спечериха визитата си в Истанбул със 78:75 и затвориха серията, макар че играха без лидера си Хуан Карлос Наваро, който пропусна мача поради контузия. На полуфинала те най-вероятно ще играят с големия си съперник Реал, който води с 2-0 победи на Олимпиакос преди гостуването си в Атина.

Успехът над Галатасарай обаче не дойде лесно. Домакините играха вдъхновено в първата четвърт, след която водеха с 23:15. След това гостите се подобриха, но все още турският тим бе напред и на почивката водеше с 40:35.

В третата част обаче Барса изравни, а в средата на последната дори дръпна с 67:60 след тройка на Еразъм Лорбек. Домакините обаче изравниха при 68:68 2 минути преди края и след това на два пъти повеждаха са по 2 точки, но гостите изравняваха.

При 72:72 Карлос Аройо пропусна от тройката, Джой Дорси вкара един фаул за Барса. Последва неуспех на Аройо и още една точка, този път на Брад Олесън, който след това открадна топката от Маркоишвили и вкара 2 наказателни удара 9 секунди до сирената.

Милан Мачван вкара 3 точки за домакините, но Олесън не сгреши от линията 3 секунди преди края, а отчаяния опит на Маркоишвили не бе точен и така Барса спечели. Марселиньо Уертас бе най-резултатен за победителите с 16 точки, а Аройо вкара 21 за Галатасарай.