Хюстън и Портланд потвърдиха, че серията помежду им от плейофите в НБА ще бъде крайно интересна и оспорвана.

В мач с 65 нарушения 10 смени на водачеството и 15 равенства, Трейл Блейзърс измъкнаха 122:120 след продължение и поведоха с 1-0 победи, като вече имат домакинско предимство. Вторият мач отноно е в залата на Ракетите.

Ламаркъс Олдридж завърши с рекордните в кариерата си и за клуба 46 точки в елиминациите, а добави и 18 борби. Деймиън Лилард пък вкара 31 точки за триумфа, който дойде, след като гостите губеха с 13 точки 10 минути преди края.

Те все още бяха назад с 88:98 4 минути до сирената, когато обаче заиграха добре в защита и нападение и вкараха 10 поредни точки за минута и половина, за да изравнят.

Домакините останаха напред и Джеймс Хардън можеше да им даде аванс от 4 точки, но пропусна един фаул при 102:99 55 секунди преди края. Олдридж бе точен на два пъти от линията, а същото направи и Дуайт Хауърд. Лилард обаче изравни с тройка 29 секунди до сирената.

Хардън вкара два фаула за Хюстън, а след пропуск на Уесли Матюс от тройката Олдридж направи добавка и отново изравни при 106:106. При последния си опит Хардън не успя от трудна позиция.

В продължението домакините вкараха първите 6 точки, но Портланд изравни с 2 тройки, първата от които на Олдридж в края на нападението. Гостите останаха без центъра си Робин Лопес, който напусна за нарушения, а минута преди края загубиха и Олдридж, който направи неправилен заслон и също трябваше да седне на пейката.

Лилард обаче реализира кош и фаул за 119:118, като добрата новина бе, че изкара 6-и фаул  на Патрик Бевърли. Франсиско Гарсия пропусна един фаул за Рокетс, но Дуайт Хауърд бе фаулиран при борбата под коша. Той обаче също успя само веднъж от линията и авансът на Хюстън бе само точка.

Лилард отново пое отговорността и пробивът му бе спрян с нарушение, от което той се възползва и върна аванс на тима си. След това Хардън пропусна от тройката, а при борбата реферите отсъдиха нарушение на Хауърд срещу Джоел Фрийланд, макар и да ситуацията да бе доста спорна.

Играчът на Портланд успя само веднъж от линията и даде шанс на домакините в последните секунди. Хардън очаквано тръгна да атакува, но сякаш се поколеба какво да прави, Батум го затвори и след като нямаше с кого да комбинира стреля от трудна позиция, но пропусна и това бе краят за тексасци.

Хардън и Хауърд вкараха по 27 точки за домакините, но стрелбата на гарда от игра бе едва 8 от 28. Чандлър Парсънс се отчете с 24, а играчите на Хюстън пропуснаха 14 от 40 наказателни удара, което оказа своето влияние.