След като вкара 46 точки в първия мач срещу Хюстън, лидерът на Портланд Ламаркъс Олдридж продължи в същото темпо. 

Този път крилото се отчете с 43 извеждайки Трейл Блейзърс до успех със 112:105 и аванс от 2-0 победи в серията. Освен това Пионерите сега ще бъдат домакини в следващите два сблъсъка. 

„Страхотно е, че имаме подобен аванс, но все още нищо не е свършило. Необходимо е да останем скромни и амбицирани и вкъщи да спечелим отново” заяви Олдридж, който се превърна в кошмар за Ракетите. 

За разлика от първия мач, в който предимно пробиваше и вкара и доста наказателни удари, този път заложи на стрелба от средна дистанция и не сбърка, вкарвайки 18 от 28 изстрела за 36 минути на игрището. 

Той стана първият от ЛеБрон Джеймс през 2009-а с над 40 точки в 2 поредни плейофни мача. Трейси Макгрейди пък през 2003-а бе последният, вкарал поне по 43 точки в два последователни двубоя от елиминациите. 

Домакините заложиха на Дуайт Хауърд, който натрупа 25 точки още до почивката, но след това вкара само още 7. Те водеха с 8 точки във втората част, но гостите заличиха пасива си и паузата дойде при 53:53. 

Портланд се откъсна с 67:58 в третия период, а след като Ракетите заличиха изоставането си, завърши частта със серия от 11:4, за да поведе с 81:77. Домакините се приближаха до 81:83, но Мо Уилямс и Дорел Райт вкараха поредни тройки за Пионерите. 

Минута преди края Джеймс Хардън направи 98:102, но след това Деймиън Лилард, вкара два наказателни удара. Хауърд ги върна, но домакините оставиха свободен Уесли Матюс, който с лесни 2 точки почти гарантира триумфа. Хардън отговори с тройка, но Лилард остана хладнокръвен от линията и гостите спечелиха. 

Лилард помогна за успеха с 18 точки и 11 асистенции, въпреки че стрелбата му от игра бе едва 3 от 14. Джеймс Хардън пък отново нямаше ден за Хюстън и след 6 успешни стрелби от общо 19, остана с 18 точки.