Гръцките баскетболни грандове Олимпиакос и Панатинайкос ще продадат скъпо кожата си в Евролигата. Двата тима стигнаха до 5-и мачове от 1/4финалните плейофи, след като спечелиха и вторите си домакинства срещу Реал Мадрид и ЦСКА Москва и така изравниха резултата в сериите на 2-2.

Червено-белите биха Кралския клуб със 71:62, след като петима техни играчи играчи завършиха с двуцифрен актив.

Малко след началото на последната част резултатът бе 49:49, но след това Брайънт Дънстън вкара 6 поредни точки за домакините, а с тройка на Матю Лойески те дръпнаха с 67:58 минута и половина преди сирената и всичко бе ясно. Решителният двубой е в Мадрид.

Много повече драма имаше в другия сблъсък, защото ПАО се наложи над армейците със 73:72 след продължение. Гостите наваксаха изоставане от 9 точки в последната част и изравниха след кош на Витали Фридзон в последната секунда, като единствено това, че гардът бе настъпил линията за 3 точки, спаси домакините.

В добавените 5 минути гостите бяха напред със 71:69 47 секунди преди края, но Андонис Фоцис наниза тройка, а след това Диамантидис добави един фаул. Сони Уиймс спечели нарушение и застана на линията, но след като вкара първия фаул, изпусна втория и гръцкия тим стигна до триумфа. Сега обаче ще гостува за решителния сблъсък в Москва.

Макаби Тел Авив обаче не допусна изненада и след 86:66 срещу Емпорио Армани затвори серията с 3-1 и стигна до Топ 4 за първи път от 2011-а. Успехът бе изкован в последната част, която бе спечелена с 32:10 и отборът чака на полуфинала победителя от двубоя на Панатинайкос и ЦСКА Москва.