ЛеБрон Джеймс сложи точка на спекулациите относно своето бъдеще, след като обяви, че ще се върне в бившия си отбор Кливланд Кавърлиърс. Новината бе потвърдена официално от самия баскетболист в специално изявление.

След края на сезона в НБА Джеймс обяви, че няма да поднови договора си с Маями Хийт и ще напусне отбора като свободен агент. Това стана след загубата на финала с 1:4 от Сан Антонио Спърс.

В Маями той изкара 4 сезона, през които спечели две титли. Сега се завръща в Кливланд, от където започна кариерата му през 2003 година.

"Още преди никой да се интересува къде ще играя, аз бях дете от североизточен Охайо. На това място проходих. На това място тичах, на това място плаках. На това място кървих", пише в изявлението, публикувано в Спортс Илюстрейтид.

"Това има специално място в сърцето ми. Хората тук ме видяха как израствам. Понякога усещам сякаш съм им син. Емоциите им са големи, но те ме бутат напред. Искам да дам надежда там, където мога. Искам да ги вдъхновявам, когато мога. Връзката ми с Охайо е по-голяма от баскетбола. Не го осъзнавах преди 4 години. Сега го осъзнавам".

"Когато стоях тук преди 4 години си мислех, че ще е наистина трудно. Напусках нещо, което създавах дълго време. Ако трябва да го направя отново, очевидно ще направя нещата по различен начин. Но пак щях да напусна".

"За мен Маями беше като колежа за децата. Тези 4 години ми помогнаха да израстна до това, което съм. Станах по-добър играч и по-добър човек. Отидох в Маями заради Дуейн Уейд и Крис Бош. Вярвах, че можем да направим нещо магическо, ако дойдем заедно. И точно това направихме".

"Не искам хората да си мислят, че аз и Ерик Сполстра не се разбирахме, че аз и Райлс не се разбирахме, че Хийт не можеха да сглобят отбор, който да играе заедно. Това не е вярно".

"Винаги съм вярвал, че ще се върна в Кливланд, за да завърша кариерата си там. Просто не знаех кога. Но имам две момчета и жена ми е бременна с момиче. Започнах да мисля какво е да гледам семейството си в родния ми град. Погледнах и други отбори, но нямаше да напусна Маями за никой друг, освен Кливланд".

"Когато напуснах, писмото от Дан Гилбърт, освиркванията от феновете на Кливланд, изгорените фланелки - на съпругата ми и майка ми не им беше лесно. За мен беше по-сложно, можех да си кажа, че никога повече няма да имам общо с тези хора. Но след това погледнах и от другата страна. Какво ако бях дете, което гледа на атлет като модел и той напусне. Как бих реагирал аз. Срещнах се с Дан - лице в лице, като мъж с мъж. Разбрахме се. Всеки прави грешки. Аз направих грешки. Кой съм аз, че да се сърдя".

"Не обещавам титла. Знам колко трудно ще е да я донеса. В момента не сме готови, няма начин. Ще бъде дълъг процес, много по-дълъг отколкото беше през 2010. Търпението ми ще бъде тествано, знам го. Идвам при млад отбор с нов треньор. Аз ще съм старият. Сега се считам за ментор и съм развълнуван да водя тези талантливи младоци. Мисля, че мога да помогна на Кайри Ървинг да стане един от най-добрите гардове в лигата. Мога да помогна на Тристан Томпсън и Дион Уейтърс. И нямам търпение да се събера с Андерсън Варехао, един от любимите ми съотборници".

"Готов съм да приема предизвикателството. Завръщам се у дома".