Българският национален отбор по баскетбол за мъже започна с фаул-старт битката за европейското първенство през 2015-а година. В дебюта на Георги Младенов като селекционер, тимът отстъпи с 53:62 от Холандия в Самоков. 

Националите играха твърде сковано и не показаха пълните си възможности, като допуснаха солидно изоставане, което след това нямаше как да наваксат, въпреки че се опитаха да го направят. 

Благодарение на по-високите си играчи холандците започнаха спокойно в началото и след първата част дръпнаха с 20:15. Във втората ситуацията не се промени и гостите продължиха да действат организирано, стигайки до 37:27 на почивката. 

Третата четвърт бе изпълнена с много пропуски и от двете страни, като резултатът в нея е показателен – 11:6 за Холандия и 48:33 след 30 минути игра. Всичко изглеждаше загубено, когато българите започнаха активно последния период и вкараха първите 10 точки в него, вдъхновени от Божидар Аврамов. 

След това се приближиха до 50:52, но Арвин Слагтер охлади ентусиазма им с тройка от крилото, а след като Александър Везенков не успя да я върне, пак той реализира от същата позиция за 58:50, с което на практика реши мача, тъй като до края имаше 2 минути и 33 секунди. 

В крайна сметка българският тим вкара едва 31,6% от стрелбите си от игра, а освен това загуби борбата под двата коша с 32-47 и при това положение не можеше да се надява на успех. 

Божидар Аврамов вкара 17 точки за домакините, като единствен от отбора завърши с двуцифрен актив. За победителите Слагтер вкара 18. 

В следващия си мач хората на Младенов гостуват на отбора на Черна Гора, който победи в първата си среща Израел със 100:97 като гост след продължение.